modified on 1 lut 2013 at 19:34 ••• 23 928 views

Zéta

Z Winogrona.org

Zéta
Rodzice Furmint x Bouvier
Gatunek vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 140 g
SAT 2500-2600
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).

Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi.

Dojrzewanie

Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej.

Choroby

Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń

Cięcie

Synonimy

Przed 1999r znana jako Oremus.

Wina

Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009

Litratura

Zdjęcia

Węgry: grona

Fakty o Zéta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Masa140 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaZéta  +, Furmint  +, Bouvier  +, Chrupka Złota  + i Nero  +
Sat2.500 -2600  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +