Merlot
Z Winogrona.org
Merlot | |
---|---|
Merlot - liść, Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,0-1,4 g |
SAT | 3000-3300 |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 152-164 |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Wg INRA - dojrzewa od 2 do 2,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Cięcie
Synonimy
Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.
Wino
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Chateau-z: typowe grona; ;Węgry:grona ; ;Wikimedia -kwiatostan ; liść;grona;grona,owocujący krzew ;Vinatura: grono; ;galeria;Antes:grono (kl.INRA 181),grona (kl. Truant Gm 9)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 152-164 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 1,0-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obsada gron | 0,6-1,2 szt. + |
Odmiana | Merlot + i Medoc Noir + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 52,8 % + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 3.000 -3300 + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 7 + |