modified on 11 lut 2010 at 21:47 ••• 21 463 views

Furmint

Z Winogrona.org

Wersja Veteran5 (dyskusja | wkład) z dnia 21:47, 11 lut 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Furmint
Gatunek vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
SAT wysokiwarning.png„wysoki” nie jest liczbą.
Termin dojrzewania późny
Mrozoodporność ~ -16 °C257,15 K
3,2 °F
462,87 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Klasyczna i podstawowa odmiana Tokajska. Ze względu na późny termin dojrzewania i niską mrosoodporność nie nadaje się do uprawy gruntowej w Polsce


Synonimy

Gelber Furmint, Zapfner, Mosler, Sipon, Tokaj krupnyj, Grasa de Kotnar, Luttenberger, Weisslauber, Malnik, Demjén, Bihari boros, Moslavina, Moslavac Bijeli, Posip, Furmint bianco, Cimigera, Schmiger.

Fakty o Furmint — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewaniepóźny  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronjasne  +
KrajWęgry  +
Mrozoodpornosc257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R)  +
OdmianaFurmint  +
Satwarning.png„wysoki” nie jest liczbą.
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +