Zéta
Z Winogrona.org
Zéta | |
---|---|
Rodzice | Furmint x Bouvier |
Gatunek | vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 140 g |
SAT | 2500-2600 |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana uzyskana w 1951 roku pod nazwą "Oremus", przemianowana w 1999 na "Zéta" (dla rozróżnienia szczepu i firmy winiarskiej).
Dojrzewa wcześniej od Furminta od 4 do 6-ciu tygodni, oraz jest bardziej mrozoodporna, przez co warta przetestowania w Polskich warunkach klimatycznych. Owoce gromadzą bardzo dużo cukru i łatwo ulegają botrytyzacji. Może być uprawiana tam , gdzie inne tego typu odmiany (tokajskie) nie dojrzewają. Wykorzystywana do wyrobu słodkich win typu "tokaj" i do mieszanek z innymi szczepami tokajskimi. Najlepsze wina uzyskuje się wtedy gdy krzewy rosną na cięższej , gliniastej glebie.
Mrozoodporność do sprawdzenia w polskich warunkach.
Dojrzewanie
Na Węgrzech dojrzewa we wrześniu, w terminie zbliżonym do Chrupka Złota i Nero. Najprawdopodobniej w Polskich warunkach klimatycznych będzie dojrzewać maksymalnie kilka dni po Chrupce Złotej.
Choroby
Odmiana bardzo wrażliwa na mączniaka rzekomego i szarą pleśń
Cięcie
Synonimy
Przed 1999r znana jako Oremus.
Wina
Zeta 2006 : Alkohol (vol%) 12 - Kwasowość (g / l) 7,3 - pH 3.26 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 25,89. Wyniki oceny: - zapach 2,98 - smak, zapach, ogólne wrażenie 10.23 - łączny wynik 17,28
Tokaje :2005 i 2006, ,2007, 2009
Litratura
Zdjęcia
Wilk400 :http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/546c95eef8e462c8.html.
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 140 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Zéta +, Furmint +, Bouvier +, Chrupka Złota + i Nero + |
Sat | 2.500 -2600 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |