Ananasowy wczesny
Z Winogrona.org
Ananasowy Wczesny | |
---|---|
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Masa grona | 190 g |
Masa jagód | 3,2 g |
smak | ananas , labrusca |
Termin dojrzewania | 06.09 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Opis
"Techniczny gatunek winorośli, pochodzący z Francji albo Belgii (tego nie ustalono), o wczesnym terminie dojrzewania: 115-120 dni. Dojrzewa w połowie sierpnia. Krzewy średniej siły wzrostu. Kiście są średnie, 200-230 g, cylindryczne ze skrzydłem, średniej gęstości. Jagody są drobne, o masie 2,1-2,3 g, okrągłe, bursztynowe-żółte. Miąższ jest soczysty, nie śluzowaty, ma niezwykły smak z ananasowo-truskawkowym aromatem, często przy wysokim poziomie cukrów wyczuwa się karmelowy ton. Skórka owoców jest cienka. Odmiana wyróżnia się bardzo wysokim poziomem cukrów - do 34 g / 100 cm3 , przy kwasowości 3,5 do 5 g /litr. Łozy drewnieją bardzo dobrze. Płodnych łóz jest 70-80 %, liczba gron przypadających na łozę 1,4 do 1,6. Obciążenie krzewu powinno wynosić 30 do 40 oczek, zalecane cięcie łóz na 3-4 oczka. Mrozoodporność około -27 °C. Ta odmiana winorośli wyróżnia się podwyższoną odpornością na mączniaki rzekomego i prawdziwego oraz szarą pleśń. Dojrzałe owoce mogą długo wisieć na krzewach, nie tracąc wartości smakowych i dobrej jakości towarowej. Odmiana jest dość wytrzymała na transport. Ananasowy wczesny nadaje się do spożycia w stanie świeżym oraz do wyrobu deserowego wina." KT70 na podstawie http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html
Skierniewice 2011 - uprawa polowa zbiór 06.09. ; masa gron 193g; masa jagód 3,17g; ekstrakt 19,1%
Choroby
Cięcie
Synonimy
Ananasnyj Ranny, Ananasnyi ranni
Tematy na naszym forum
Literatura
http://www.winogrona.org/forum/post155607.html#p155607 http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html
Zdjęcia
Dojrzewanie | 06.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielone-żółte + |
Masa | 190 g + |
Masa jagód | 3,2 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Ananasowy Wczesny + |
Smak | Ananas , labrusca + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 19 + |