Kekfrankos
Z Winogrona.org
| Kekfrankos | |
|---|---|
| Rodzice | Nieznani |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Austria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| Masa jagód | 2 g |
| smak | odmianowy |
| SAT | 2900 |
| Termin dojrzewania | Późny |
| Ilość dni dojrzewania | 150 |
| Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
| Kolor gron | Granatowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 21 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.
...Do uzupełnienia...
Choroby
Cięcie
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki; ;grono i liść
Inne zdjęcia
ovine.cz:grona, ,grona; ;vino.sk:grono; ;Vitiselekt:owocujący krzew;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
Fakty o Kekfrankos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | średnie oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | Późny + |
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 150 + |
| Kolor gron | Granatowe + |
| Kraj | Austria + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 2 g + |
| Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
| Odmiana | Kekfrankos + |
| Plenność | średnia + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.900 + |
| Smak | Odmianowy + |
| Wzrost | średni + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 21 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

