modified on 23 sty 2015 at 18:04 ••• 47 378 views

Hasansky Sladky

Z Winogrona.org

Hasansky Sladky
Grono Hasansky Sladky Foto: Wacek
Grono Hasansky Sladky Foto: Wacek
Rodzice Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 70-120 g
Masa jagód 2 g
smak prosty
SAT 2300
Termin dojrzewania 1-10.09
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wyhodowana przez AK Bous w Rosji na Dalekim Wschodzie a następnie sprowadzona do Estonii i tam rozpowszechniona pod nazwą „Varajane Sinine” Przez Toma Plochera rozpowszechniona w Północnej Ameryce jako „Baltica”
Dojrzewa bardzo wcześnie.Gromadzi dużo cukrów i średnią ilość kwasów, ale w celu wyeliminowania posmaku labrusci (foxy) owoce powinny być zbierane przed całkowitą dojrzałością fizjologiczną (tak jak odmiana Iza Zaliwska).Gdy ilość kwasów jest zbyt duża, wymagana wtedy FJM. Winifikacja wymaga też specjalnych zabiegów (patrz : I Konferencja Cool Climate -Jurmala 2006) – wymrażania, maceracji węglanowej lub półwęglanowej)
Wzrost krzewów niezbyt silny a pokrój latorośli płożący.
Jest to jedna z nielicznych odmian winorośli, która dojrzewa w sposób wystarczający do produkcji wina, w bardzo krótkich okresach wegetacyjnych: Łotwy , Estonii, Norwegii ,Szwecji,Białorusi i Syberii(południowej)
Wg Poom Harri, Estonia robinast@gmail.com
- owoce zawierają duże ilości witaminy C. Łoza drewnieje późno, a w lata chłodne niedostatecznie i dlatego cierpi od wczesno jesiennych przymrozków.
Może źle znosić zimy z dłuższymi odwilżami i nawrotem silniejszych mrozów, tak jak Vitis amurensis.

Genealogia

Hasanski Sladki = Dalnyvostochyni # 60 x Vitis amurensis

Wg Arild Syversen (NOR) E-mail: a-rusvik@online.no
- Hasanski Sladki to około 75% udziału genów V.amurensis a poza tym Vitis vinifera,Vitis labrusca,Vitis riparia. Dalnyvostochyni #60 (to prawdopodobny zestaw genów)- 6,24%V.vinifera+37,52%V.labrusca +6,24%V.riparia +50%V.amurensis.

A więc Hasanki Slodki to: 3,12%'V.vinifera' +18,76%'V.labrusca' +3,12%'V.riparia' +75%'V.amurensis'.

Drzewko genealogiczne wg http://72.36.63.180/Parentage/Hasansky%20Sladki.gif

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Opinie

Hasansky Sladky, powstał 50 lat temu we Władywostoku - hodowca amator AK Bous. Następnie wyemigrował do Estonii. W Estonii i na Łotwie uprawia się tą odmianę od 30 lat. Przetrwała tutaj zimy (niskie temperatury) i w pełni dojrzewała do wyrobu wina. To wieloletnie doświadczenie powiedziało nam, że Hasansky jest prawdopodobnie jedną z odmian najwcześniejszych na świecie.
Obecnie udaje się w tak różnych miejscach jak: Wyspy Magdaleny, Quebec, w zatoce Saint - Lawrence i prerie Dakoty Północnej. Dojrzewa w klimacie o bardzo krótkiej wegetacji jak: Norwegii, Szwecji, Estonii i Łotwy, i daje wino bardzo ciekawe.
Wydaje się być dobrą odmianą do produkcji win w chłodnym klimacie

[Tom Plocher, Quebec 9/11/2009 ]

Parametry

???

Choroby

Odporna na mączniaka rzekomego, ale podatna na mączniaka prawdziwego i wymaga kilku zabiegów chemicznych.

Mała podatność na antraknozę – rzędu 6

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

stopień odporności na choroby i filokserę

Cięcie

Synonimy

Hasansky Sladky; Hasan (Xasan) Sweet; Varajane Sinine; Baltica; Kazański Słodki

Literatura

http://www.wine-searcher.com/grape-1165-baltica

http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Baltica.pdf

http://mngrapegrowers.com/varieties

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść i grona; grono

Inne zdjęcia

Kivistik:grono;  ;Bentel:owocujący krzew;  ;RobertM grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Hasansky Sladky — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.09  +
Kolor gronciemne  +
KrajRosja  +
Masa70 -120g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaHasansky Sladky  +, Dalnyvostochyni  +, Vitis amurensis  + i Vitis amurensis  +
Sat2.300  +
SmakProsty  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +