Seyval Blanc
Z Winogrona.org
Seyval Blanc | |
---|---|
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | Seibel 4995 x Seibel 4986 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | neutralny-mineralny |
SAT | 2550 |
GDDC | 1070 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [2] [3]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.
Genealogia
Seyval Blanc = s.4995 x s.4986
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
50% Vitis vinifera ; 37% Vitis rupestris ; 13% Vitis licencumi
Parametry
- Skierniewice 2009 - zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[4]
- Iowa(winnica nr1) zbiór 10/09/2010 ; masa jagody 2,42; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,08; TA 13,5 g/l; GDD 2763ºF (1535ºC)
- Iowa (winnica nr2) zbiór 18/08/2010; masa jagody 2,05; ekstrakt 17,5Brix; pH 3,35; TA 9,9g/l; GDD 2581ºF (1434ºC) (pH approachin g max.)
- Iowa (winnica nr3) zbiór 16/08/2010 - ekstrakt 18,4Brix; pH 3,51; TA 7,65g/l; GDD 2434ºF (1352ºC) (pH over max.)
- wg New York Cornell University :
1964r zbiór 28/09 - 18,7Brix - 7,4g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1966r zbiór 29/09 - 20Brix; 8,0g/l kwasy ; taniny 0,2g/l
1967r zbiór 26/09 - 20,5Brix; 8,7g/l kwasy; taniny 0,21g/l
1968r zbiór 26/09 - 18,4Brix; 7,6g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1969r zbiór 23/09 - 20,2Brix; 7,5g/l kwasy; taniny 0,2g/l
1970r zbiór 16/09 - 18,5Brix; 9,4g/l kwasy; taniny 0,19g/l
1971r zbiór 23/09 - 14,5Brix; 8,8g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1972r zbiór 11/09 - 17Brix; 8,1g/l kwasy; taniny 0,17g/l
1973r zbiór 17/09 - 20Brix; 6,8g/l kwasy; taniny 0,2g/l
- Skierniewice 2012 - zbiór: 26/09; plon: 1,49 kg/krzew; masa gron: 170g; masa jagód: 1,68g; ekstrakt:21,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 4-5 gron/krzew, zbiory 26/09, 23,5 Brix, kwasy 6,5 g/l, pH 3,14 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
Dojrzewanie
Wino
Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[4]
- Seyval 2008 Winnica Dwie Granice, charakterystyka i ocena
- Seyval 2009 Winnica Płochockich, ,charakterystyka i ocena 86 pkt
- Seyval Blanc 2011 (95pkt) Gold na PIWI Weinpreis 2012; charakterystyka wina
- Seyval Blanc 2011 Winnica Mieszko; ;charakterystyka wina
- Seyval Blanc 2013 bio (89pkt) - 11,9%vol, cukier 3g/l, kwasy 6g/l potencjał 2016r (PIWI 2014)
Choroby
Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce i liście są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego. W skali 1 do 9 - wynik 2/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Mała podatność na antraknozę – rzędu 8
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[4]
Synonimy
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ 4,0 4,1 4,2 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=152&view=odmiana
- http://vinograd.info/sorta/vinnye/seival-blan.html
- http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Seyval%20blanc.pdf
- http://de.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
- http://en.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Seyval_blanc
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Seyval_Blanc
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono; ;koronka; ;liście; ;grono
Inne zdjęcia: Fotka chateau-z : grona; krzew i grona; ;liście; ;krzewy 2009; ;Winnica Golesz - grona; Cornell University : grono; ;Wikimedia Galeria
Cięcie | 3-5 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1070 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 100 -150g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,7-2,0 szt. + |
Odmiana | Seyval Blanc +, Seibel 4995 +, Seibel 4986 +, Seyve Villard 5-276 + i SV 5276 + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 90 % + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.550 + |
Smak | Neutralny-mineralny + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 8 + |