Adalmiina
Z Winogrona.org
Adalmiina | |
---|---|
Rodzice | ES 2-3-17 X ES 35 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 85-120 g |
Masa jagód | 2,2 g |
smak | labrusca |
GDDC | [[gddc::950 (1)]] |
Termin dojrzewania | 15-30.09 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | zielone-żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.
Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne
Jagody: średniej wielkości, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie
Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca
Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.
Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Parametry
Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym
Choroby
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Synonimy
ES 6-16-30
Wino
Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ;liść; ;spód liścia; ;grono i liść
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 15-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielone-żółte + |
Kraj | USA + |
Masa | 85 -120g + |
Masa jagód | 2,2 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Adalmiina + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Smak | Labrusca + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 8 + |