modified on 6 kwi 2015 at 21:02 ••• 69 267 views

Adalmiina

Z Winogrona.org

Adalmiina
Rodzice ES 2-3-17 X ES 35
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 85-120 g
Masa jagód 2,2 g
smak labrusca
GDDC [[gddc::950 (1)]]
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.

Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne

Jagody: średniej wielkości, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie

Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca

Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.

Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Parametry

Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym

Choroby

odporność na choroby

Cięcie

Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)

Synonimy

ES 6-16-30

Wino

Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść; ;liść;  ;spód liścia;  ;grono i liść;  ;rozmiary i kształty:grono, jagody i pestki – 2014

Inne zdjęcia

grono;  ;grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Adalmiina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielone-żółte  +
KrajUSA  +
Masa85 -120g  +
Masa jagód2,2 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaAdalmiina  +
Plennośćbardzo wysoka  +
SmakLabrusca  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +
Zawartość kwasów8  +