modified on 14 lut 2010 at 17:38 ••• 43 877 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon blanc x Cabernet franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm mm
Termin dojrzewania 21-31.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon (USA), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +, Australia  +, USA  +, Argentyna  +, Chile  +, Turcja  +, Japonia  +, RPA  + i Hiszpania  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon blanc  + i Cabernet franc  +
Rozmiar jagód10 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +