Villard Blanc
Z Winogrona.org
Villard Blanc | |
---|---|
Rodzice | Seibel 6468 x Seibel 6905 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150-170 g |
Rozmiary jagód | 14 x 16 mm |
Masa jagód | 2,2 g |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 01-15.10 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 17,3 °Bx |
Opis
Smaczna odmiana ogólnoużytkowa o dość późnym jak na polskie warunki okresie dojrzewania. W mniej korzystnych latach moze nie dojrzewać. Bardzo często wykorzystywana jako odmiana rodzicielska licznych nowoczesnych odmian mieszańcowych.[1] [2]
Genealogia
Villard Blanc = s.6468 x s.6905
56,19%V.vin.;3,13%V.labr.;29,16%V.rup.;6,25%V.berlan.;5,28%V.licen.
Parametry
wg New York Cornell University
1966r zbiór 14/10 - 17Brix; kwasy 12,1g/l; taniny 0,2g/l
1967r zbiór 23/10 - 16,8Brix; kwasy 7,5g/l; taniny 0,18g/l
1968r zbiór 8/10 - 20Brix; kwasy 7,0g/l ; taniny 0,18g/l
1969r zbiór 24/10 - 16,2Brix; kwasy 7,7g/l; taniny 0,21g/l
1972r zbiór 16/10 - 18Brix; kwasy 11,5g/l; taniny 0,16g/l
1973r zbiór 25/09 - 18,2Brix; kwasy 9,6g/l; taniny 0,19g/l
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w polskich warunkach ?
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - wynik 3/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność 8,75 pkt była największa z pośród badanych tam odmian. Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Blaufränkisch 2,57 pkt.
SV 12-375 bardzo często stosowana jest jako jedno z rodziców przy uzyskiwaniu nowych odmian winorośli.
Cięcie
Synonimy
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;kwiatostan-rozmiary; ;kwiaty, grono, jagody, pestki 2011; ;grono, jagody, pestki 2014
Inne zdjęcia:
Cornell University grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 01-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 -170g + |
Masa jagód | 2,2 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Villard Blanc +, Seibel 6468 +, Seibel 6905 +, SV 12-375 + i SV 12375 + |
Rozmiar jagód | 14 x 16 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 17,3 + |