Frankenthal
Z Winogrona.org
Frankenthal | |
---|---|
Przykładowe zdjęcie odmiany | |
Rodzice | Nieznani |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 600-750 g |
Rozmiary jagód | 25 mm |
Masa jagód | 8,5 g |
smak | Bardzo smaczny |
SAT | 2800 (?) |
Termin dojrzewania | Późny |
Ilość dni dojrzewania | nieznana |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 5 g/l |
Opis
Odmiana znana już w XIII wieku i uprawiana w północnych Włoszech i południowych Niemczech.Jako odmiana winna znana jako Schiawa(Włochy) i Trollinger (Niemcy). W innych rejonach winnych uprawiana jako odmiana deserowa i znana pod nazwą Black Hamburg. Jest odmianą późną lub nawet bardzo późną. Wymaga dużo słońca i ciepła do pełnej dojrzałości.W chłodniejszych rejonach tylko do uprawy pod osłonami.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Black Hamburg, Trollinger, Schiava, Schiava Grossa, Vernatsch
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://en.wikipedia.org/wiki/Frankenthal_(grape)
- http://lescepages.free.fr/frankenthal.html
- https://www.bdn.ch/media/files/pdf/Variety-22868-0.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
jagody; krzew; ;koronka; ;liść; ;grona
Szczegółowe dane obserwacyjne : 1; ;2; ;3; ;4
Inne zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Frankenthal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | nieznana + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 600 -750g + |
Masa jagód | 8,5 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Frankenthal + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 25 mm + |
Sat | 2.800 (?) + |
Smak | Bardzo smaczny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 5 + |