modified on 30 wrz 2017 at 10:43 ••• 24 378 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

Abouriou Noir
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne (niebiesko-czarne)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

To czerwona francuska odmiana winorośli, uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji, a także w niewielkich ilościach w Kalifornii . Jest to mieszanka winogron, które wraz z Malbec , Cabernet Sauvignon , Syrah , Fer , Cabernet Franc i Merlot są używane do produkcji wina AOC z Côtes du Marmandais z regionu Appellation d'origine .. Jest znany z niskiej kwasowości i wysokiej zawartości tanin . Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, skrzydłowane, mniej lub bardziej zwarte, średnie nieregularne jagody, sferyczne lub lekko eliptyczne, gruba skórka bardzo odporna o pięknej czarnej, niebieskiej barwie, soczystym miąższu.


Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo ciemne, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina nieco wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html

2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

grono koronka liść

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (niebiesko-czarne)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +