modified on 8 lut 2018 at 22:00 ••• 5 938 views

Saperavi Budeshuri

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 22:00, 8 lut 2018
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Saperavi Budeshuri
Rodzice mutant Saperavi
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Gruzja
Termin dojrzewania przełom września i października
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 8.5 g/l

Opis

Mutant odmiany winorośli Saperavi.W przeciwieństwie do klasycznej odmiany Saperavi jagody są bardziej wydłużone i dojrzewają wcześniej. Charakteryzuje się silnym wzrostem i rozwojem . Winogrona osiągają pełną dojrzałość w połowie września (rejon Odessy) Jest stosunkowo odporny na zimowe przymrozki i choroby grzybowe.

Pochodzenie : Kakheti

Dojrzały liść : średniej wielkości, lekko owalny, potrójny, słabo klapowany. Zatoka ogonkowa jest zamknięta. Na dolnej stronie liścia usytuowane są szeroko owalne ząbki.

Grona: stożkowe, średniej wielkości.

Jagody: Ciemnoniebieski kolor, średniej wielkości, owalne lub wydłużone. Miąższ soczysty i zabarwiony na różowo.

Sok winogronowy : zawartość cukru 19,0-21,0%, kwasowość 8,5-9,0 g / l.



Choroby

podobnie jak odmiana rodzicielska

Cięcie

Synonimy

SAPERAVI BUDESHURISEBURI ,GRDZELMARTSVALA SAPERAVI , GRDZELMRTSVALA SAPERAVI, SAPERAVI BOUDECHOURISSEBOURI, SAPERAVI BUDESURISEBURI

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Saperavi Budeshuri — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieprzełom września i października  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajGruzja  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaSaperavi Budeshuri  +
Wzrostsilny  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów8 .5  +