Saperavi Budeshuri
Z Winogrona.org
Saperavi Budeshuri | |
---|---|
Rodzice | mutant Saperavi |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Gruzja |
Termin dojrzewania | przełom września i października |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne (granatowe) |
Zapylanie | własnopylna |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 8.5 g/l |
Opis
Mutant odmiany winorośli Saperavi.W przeciwieństwie do klasycznej odmiany Saperavi jagody są bardziej wydłużone i dojrzewają wcześniej. Charakteryzuje się silnym wzrostem i rozwojem . Winogrona osiągają pełną dojrzałość w połowie września (rejon Odessy) Jest stosunkowo odporny na zimowe przymrozki i choroby grzybowe.
Pochodzenie : Kakheti
Dojrzały liść : średniej wielkości, lekko owalny, potrójny, słabo klapowany. Zatoka ogonkowa jest zamknięta. Na dolnej stronie liścia usytuowane są szeroko owalne ząbki.
Grona: stożkowe, średniej wielkości.
Jagody: Ciemnoniebieski kolor, średniej wielkości, owalne lub wydłużone. Miąższ soczysty i zabarwiony na różowo.
Sok winogronowy : zawartość cukru 19,0-21,0%, kwasowość 8,5-9,0 g / l.
Choroby
podobnie jak odmiana rodzicielska
Cięcie
Synonimy
SAPERAVI BUDESHURISEBURI ,GRDZELMARTSVALA SAPERAVI , GRDZELMRTSVALA SAPERAVI, SAPERAVI BOUDECHOURISSEBOURI, SAPERAVI BUDESURISEBURI
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | przełom września i października + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne (granatowe) + |
Kraj | Gruzja + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Saperavi Budeshuri + |
Wzrost | silny + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 8 .5 + |