modified on 22 wrz 2018 at 06:27 ••• 25 360 views

Nektár

Z Winogrona.org

Wersja Albusaureus (dyskusja | wkład) z dnia 06:27, 22 wrz 2018
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Nektár
Nektar - grona 22/07/2018; foto:RobertR
Nektar - grona 22/07/2018; foto:RobertR
Rodzice Judith x Cserszegi Füszeres
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 180-200 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak muszkat
SAT 2200-2400
Termin dojrzewania 20.08-10.09
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron bursztynowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 6,1 g/l

Opis

Nowa, wczesna, węgierska odmiana Vitis vinifera o przeznaczeniu przerobowym i pikantnym, muszkatowym smaku. Grona średnie, rozgałęzione, średnio zbite; jagody niewielkie, koloru żółtego, do bursztynowego, często nakrapiane. Daje dobrze zbudowane wina, o wysokim ekstrakcie bezcukrowym. Na Węgrzech dojrzewa na początku sierpnia. Mrozoodporność zbliżona do Rieslinga, w granicach -22 ~ -25 stopnia C.

W Skierniewicach dojrzewa pod koniec sierpnia lub nawet w połwie września.

W 2009r zbiór 16/09 ; masa gron 154g; masa jagód 1,99g; ekstrakt 18,2% (refraktometrem)

Wzrost: umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z trzema lub pięcioma mocno wyciętymi klapami; plonowanie umiarkowane.

Grona : średniej wielkości o masie ok.150g, rzadko duże, cylindrycznostożkowate, średnio zwarte, rzadziej luźne.

Jagody: złocistożółte, kuliste, małe lub średniej wielkości o masie ok.2g

Miąższ: intensywny muszkatołowy aromat i wysoka zawartość ekstraktu.[1]

Dojrzewanie

  • Na Węgrzech dojrzewa w sierpniu, podobnie jak Prim.
  • Skierniewice - dojrzewanie ; druga i trzecia dekada sierpnia; aromat: muszkat; masa gron : 150g; masa jagody : 2g

Genealogia

Nektár = Judith x Cserszegi Füszeres

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Choroby

Bardzo dobra odporność na szarą pleśń, średnia na oba mączniaki.

Cięcie

Dolne oczka są mało płodne, dlatego zalecane jest długie cięcie.

Średnio długie lub długie przy formie np.Guyot; a przy cięciu na czopy, cięcie na 4-5 pąków [1]

Mrozoodporność

Skierniewice Po zimie 2008/2009 (6.01.2009 - -23st.C)– uszkodzone pąki: Nektar 25,5% (Bianca 56,5);(Johanniter 33,5); (inne vinifery ok.80-100) Po zimie 2009/2010(26.01.2010 - -28,1st.C) – uszkodzone pąki: Nektar 47,5% (Bianca 61,5); (Johanniter 61,0);(inne vinifery ok.80-100)

Synonimy

Wino

Nektar 2011 - słodkie

Literatura


Zdjęcia

grona-zdjęcie-węgry;  ;grona i liść;  ;Vinopedia: grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka


Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Nektár — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięciedługie oczek/m2  +
Dojrzewanie20.08-10.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronbursztynowe  +
KrajWęgry  +
Masa180 -200g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaNektár  +, Judith  +, Cserszegi Füszeres  + i Prim  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2.200 -2400  +
SmakMuszkat  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów6,1  +