modified on 4 gru 2019 at 21:46 ••• 69 263 views

Adalmiina

Z Winogrona.org

Adalmiina
Adalmiina, foto: Jano
Adalmiina, foto: Jano
Rodzice ES 2-3-17 X ES 35
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 85-120 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 2,2 g
smak labrusca
GDDC [[gddc::950 (1)]]
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.

Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne

Jagody: średniej wielkości ok.16mm, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie

Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca

Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.

Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Parametry

Parametry rozwoju wegetacyjnego krzewu odmiany Adalmiina (kliknij aby powiększyć)

Choroby

Podatność na choroby i szkodniki winorośli Adalmiina w badaniu, 2010-2013

  • Mączniak rzekomy (downy mildew) - średnio podatna
  • Mączniak prawdziwy (powdery mildew) - podatna
  • Szara pleń - podatna
  • Czarna zgnilizna - średnio podatna
  • Antraknoza - średnio podatna
  • Filoksera - średnio wrażliwa

Wg raportu końcowego programu nr 6579 - Québec


Cięcie

Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)

Synonimy

ES 6-16-30, ELMER SWENSON 6- 16- 30

Wino

Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)