modified on 29 cze 2020 at 20:59 ••• 16 299 views

V 71-141

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 20:59, 29 cze 2020
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
V 71-141
V 71-141 grono 15/09/11 - foto:dziadek2
V 71-141 grono 15/09/11 - foto:dziadek2
Rodzice DE Chaunac X JS 23-416
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Kanada
Masa grona 163,5 g
Masa jagód 2,39 g
smak Neutralny
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron zielono-różowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 17,7 °Bx

Opis

Mieszaniec wyhodowany w Instytucie Badań Ogrodniczych w : Kanada/Ontario, przez H.Fisher i Bradt. Prawdopodobnie krzyżówka De Chaunac X JS 23-416

W Polsce znana już od dawna , ale mało popularna odmiana

Wg prof.J.Lisek[1], [1]

Mieszaniec niespecyficzny pochodzący z Kanady . Krzew o silnym wzroście. Plonuje obficie i przy dobrym zimowaniu regularnie. Cecha szczególna : słabe ukorzenianie się sadzonek zdrewniałych.

Grona : duże ok.145g (średnia z 6 lat), wydłużone, cylindryczno-stożkowate, średnio zwarte.

Jagody: średniej wielkości ok.2,13g (średnia z 6 lat), owalne, o szaroróżowej skórce zabarwionej mocniej od nasłonecznionej strony, a zielonkawe w cieniu.

Miąższ : lekko zrośnięty ze skórką o kwaskowo-winnym smaku i wysokiej kwasowości..

Dojrzewanie : późne - podobnie jak odmiana Sibera . W Skierniewicach ok.8-9 października za okres 2002-2009, przy małym ekstrakcie cukrowym

Mrozoodporność: wytrzymały na mróz podobnie jak odmiana Sibera. Zimą 2005/2006 przemarzło tylko 31,5% pąków (Sibera 45%; Rondo 100%)

Parametry

ekstrakt ok. 17,7% (średnia z lata 2002-2009) przy dużej kwasowości (nieokreślonej ?)

Wino

o wysokiej kwasowości i neutralnym aromacie, nadaje się do kupażowania z winem z odmian o niskiej kwasowości jak, np.”Aurora” i „Kristaly”

Choroby

średnio odporny na choroby grzybowe, z których najwięcej kłopotów sprawiają nekroza korowa winorośli, występująca w lata wilgotne, i mączniak prawdziwy, rozwijający się przy długotrwałej upalnej pogodzie latem. (wg.artykułu: YIELDING AND HEALTHINESS OF SELECTED GRAPE CULTIVARS FOR PROCESSING IN CENTRAL POLAND z paźdz.2010 - na choroby odporniejszy od odmiany Rondo)

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań

Cięcie

Łozę zaleca się ciąć na kilkuoczkowe czopy

Synonimy

Literatura

Linki

Golesz; F.Rakszewski - owocujący krzew

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Wg VIVC: koronka;  ;liść;  ;grono

Inne zdjęcia

vynmedis: grono i liście

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o V 71-141 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielono-różowe  +
KrajKanada  +
Masa163,5 g  +
Masa jagód2,39 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
OdmianaV 71-141  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów17,7  +