Morava
Z Winogrona.org
| Morava | |
|---|---|
| Rodzice | Panonia x (Bianca x Rizling) |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Węgry - Serbia |
| Masa grona | 140-180 g |
| smak | odmianowy, miąższ soczysty |
| SAT | 2700 - 2900 |
| Termin dojrzewania | średnio wczesna |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Kolor gron | kremowo - zielony |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 19 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI
Choroby
Odporność na choroby: wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7 Odporność na mączniaka prawdziwego: 7 Odporność na szarą pleśń: 8
Cięcie
8-6 lub 3-4 oczka
Synonimy
Wina
Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna.
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Morava — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Cięcie | 8-6 lub 3-4 oczka oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | średnio wczesna + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | kremowo - zielony + |
| Kraj | Węgry - Serbia + |
| Masa | 140 -180g + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Obciążenie | 40 płodnych oczek płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1,6 szt. + |
| Odmiana | Morava + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 75 - 85% % + |
| Sat | 2.700 -2900 + |
| Smak | Odmianowy, miąższ soczysty + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 19 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |

