modified on 13 sie 2024 at 21:14 ••• 4 848 views

Morava

Z Winogrona.org

Morava
Morava - grona 11/08/2024; foto: RobertR
Morava - grona 11/08/2024; foto: RobertR
Rodzice Panonia x (Bianca x Rizling)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry - Serbia
Masa grona 140-180 g
smak odmianowy, miąższ soczysty
SAT 2700 - 2900
Termin dojrzewania średnio wczesna
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron kremowo - zielony
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Nowa Serbsko-Węgierska (P. Cindric, V. Kovaci.) odmiana przerobowa / mieszaniec złożony typu PIWI


Choroby

Odporność na choroby: wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7 Odporność na mączniaka prawdziwego: 7 Odporność na szarą pleśń: 8

Cięcie

8-6 lub 3-4 oczka

Synonimy

Wina

Wina wysokiej jakości typu Sauvignon. Możliwa uprawa ekologiczna.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

grona  ; grona

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Morava — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie8-6 lub 3-4 oczka oczek/m2  +
Dojrzewanieśrednio wczesna  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronkremowo - zielony  +
KrajWęgry - Serbia  +
Masa140 -180g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obciążenie40 płodnych oczek płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,6 szt.  +
OdmianaMorava  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75 - 85% %  +
Sat2.700 -2900  +
SmakOdmianowy, miąższ soczysty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów9  +