La Crescent
Z Winogrona.org
La Crescent | |
---|---|
La Crescent - grono - foto: dziadek2 | |
Rodzice | St. Pepin x (V. riparia x Muscat Hamburg) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 86,8 g |
Rozmiary jagód | 12,8 mm |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | morelowy |
Termin dojrzewania | 25.09-10.10 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 105 |
Mrozoodporność | -28(LT50) °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „(LT50)°C” nie jest obsługiwana. |
Kolor gron | żółto-bursztynowy |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 11,9 g/l |
Opis
Odmiana powstała na University of Minnesota w 1988 roku jako hybryda GE 8824 ze skrzyżowania „St. Pepin” X „ES 6-8-25” Wzrost krzewów umiarkowany (średni) Kolor pędów żółtawobrązowy. Drewnienie łozy dobre .Liście średniej wielkości 3 lub 5 –palczaste ,niewiele mniejsze niż u odmiany”Seyval” ,zielonożółtawe.Zatoka ogonkowa w kształcie litery”U”. Wytrzymuje mrozy do -38°C
Grona: średniej wielkości (12,5-17,6cm) o masie 86,8 g (53.6-167.9) mniejsze niż u odmiany „Seyval”( 144,2 g (92.4-222.3) ) , luźne, nieco stożkowate i zazwyczaj ze skrzydełkiem,
Jagody: małe do średnich 12,8 mm (11.5-14.2), o wadze 1,30 g (1.10-1.66) ,zaokrąglone. o żółto-bursztynowym kolorze.
Miąższ: o smaku moreli, wysokiej zawartości cukru, oraz umiarkowanej do dużej zawartości kwasów ,oraz od 2 do 3 nasion.
Zobacz też : Frontenac, Marquette
Odmiana do prób w polskim klimacie.Powinna dojrzewać wszędzie tam gdzie dobrze dojrzewa odmiana Seyval Blanc
(Opis "La Crescent" sporządzony na podstawie opisu patentowego PP14617)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Fenologia
Parametry
- Za okres: 1994-2000r
Termin zbioru podobny do terminu zbioru odmiany „Seyval“ – 26/09 (16/09 – 5/10)
Ekstrakt 24,5°Brix (22,6 – 27,6)
pH 3,00 (2,63 – 3,15)
TA – 11,9g/l (9,3 – 1,57)
- Iowa(winnica nr1) - zbiór 31/09/2010 - masa gron 72g; masa jagód 1,44g; ekstrakt 21,1Brix; ph 3,34; TA 12g/l ; GDD 2878ºF (1599ºC)
- Iowa(winnica nr2) - zbiór 16/09/2010 - ekstrakt 19,5Brix; ph 3,39; TA 12,7g/l ; GDD 2594ºF (1441ºC)
- Finger Lakes : Kliknij aby powiększyć
- 2018-19 Mazowsze; ;2020-21; ;2022-2024; 2024-obciążenie 2,5kg/krzew
Wino
- Z owoców lat 1994-2000 wino wysokiej jakości w kolorze złoto żółtym, bez skłonności do utleniania,
o smaku i aromacie moreli,cytrusów(grejpfrut,mandarynka),ananas (nie ma posmaku labrusca i riparia). Ogólnie przypomina Riesling lub Vignoles
stołowe , deserowe strony: 16-20
- La Crescent 2018 słodkie 13,5% Dwór Wilkowice
- półsłodkie - cuvee Hibernal/Saint Pepin/La Crescent ;10,5%vol; kwasy 7,6 g/l; cuk.reszt.29g/l
- La Crescent 2020; wytrawne 13,5%vol; cukier 0,2g/l; TA 7,4g/l; pH 3,72; nagrody: podwójne złoto
- 2020 LA CRESCENT MINNESOTA ; 13%vol; białe wytrawne, średnie ciało; morela, biała brzoskwinia, cytryna, nuty miodu i przyprawy do pieczenia.
- La Crescent 2021 wytrawne 13vol; Podwójne złoto - na Konkursie win San Francisco Chronicle 2023
- La Crescent 2022, wytrawne 12 vol 87 pkt, Date Tasted: 4/5/2024
Profil aromatyczny
Brzoskwinia, morela, suszone mango, kwiaty herbaciane
Choroby
Umiarkowanie podatna na filokserę liściową.
Mączniak rzekomy(viticola Plasmopara)- podatność liści na średnim poziomie, naowocach nie zaobserwowano.
Mączniak prawdziwy (necator Uncinula) zaobserwowany na liściach na niskim poziomie, na owocach nie zaobserwowano.
Szara pleśń – bardzo odporna
Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne
- mączniak prawdziwy : 2,7
- mączniak rzekomy : 3,9
- filoksera liściowa : 3,9
- antraknoza : 19
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Synonimy
GE 8824 ; MN 1166
Literatura
- https://heavytable.com/get-to-know-a-minnesota-wine-grape-la-crescent/
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=17632
- https://en.wikipedia.org/wiki/La_Crescent_(grape)
- https://license.umn.edu/product/cold-hardy-la-crescent-grape-variety
- https://www.extension.iastate.edu/wine/grape-variety-la-crescent/
- https://midwestwinepress.com/2013/05/12/la-crescent-grape/
- http://northerngrapesproject.org/wp-content/uploads/2016/03/Brianna-and-La-Crescent-Viticulture-enology-and-tasting.pdf
- http://www.calicoskieswine.com/uploads/4/1/8/4/4184920/la_crescent.pdf
Opinie na forum: La Crescent
Multimedia
- Comparing and contrasting Vertical Shoot Positioning and Top Vire Cordon Training Systems
- wino - https://youtu.be/KVJXbTJRAJ8
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść, ,grona i liść; ;grono
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Cornell University grono; ;Viticulyuream:krzew; ;Winnica Shelburne: krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 25.09-10.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 105 + |
Kolor gron | żółto-bursztynowy + |
Kraj | USA + |
Masa | 86,8 g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Odmiana | La Crescent +, St. Pepin +, Muskat Hamburski +, Frontenac +, Marquette + i Seyval Blanc + |
Rozmiar jagód | 12,8 mm + |
Smak | Morelowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24,5 + |
Zawartość kwasów | 11,9 + |