modified on 10 wrz 2024 at 21:17 ••• 54 541 views

La Crescent

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 21:17, 10 wrz 2024
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
La Crescent
La Crescent - grono - foto: dziadek2
La Crescent - grono - foto: dziadek2
Rodzice St. Pepin x (V. riparia x Muscat Hamburg)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 86,8 g
Rozmiary jagód 12,8 mm
Masa jagód 1,3 g
smak morelowy
Termin dojrzewania 25.09-10.10
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 105
Mrozoodporność -28(LT50) °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „(LT50)°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron żółto-bursztynowy
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24,5 °Bx
Zawartość kwasów 11,9 g/l

Opis

Odmiana powstała na University of Minnesota w 1988 roku jako hybryda GE 8824 ze skrzyżowania „St. Pepin” X „ES 6-8-25” Wzrost krzewów umiarkowany (średni) Kolor pędów żółtawobrązowy. Drewnienie łozy dobre .Liście średniej wielkości 3 lub 5 –palczaste ,niewiele mniejsze niż u odmiany”Seyval” ,zielonożółtawe.Zatoka ogonkowa w kształcie litery”U”. Wytrzymuje mrozy do -38°C

Grona: średniej wielkości (12,5-17,6cm) o masie 86,8 g (53.6-167.9) mniejsze niż u odmiany „Seyval”( 144,2 g (92.4-222.3) ) , luźne, nieco stożkowate i zazwyczaj ze skrzydełkiem,

Jagody: małe do średnich 12,8 mm (11.5-14.2), o wadze 1,30 g (1.10-1.66) ,zaokrąglone. o żółto-bursztynowym kolorze.

Miąższ: o smaku moreli, wysokiej zawartości cukru, oraz umiarkowanej do dużej zawartości kwasów ,oraz od 2 do 3 nasion.


Zobacz też : Frontenac, Marquette

Odmiana do prób w polskim klimacie.Powinna dojrzewać wszędzie tam gdzie dobrze dojrzewa odmiana Seyval Blanc

(Opis "La Crescent" sporządzony na podstawie opisu patentowego PP14617)

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Fenologia

Parametry

  • Za okres: 1994-2000r

Termin zbioru podobny do terminu zbioru odmiany „Seyval“ – 26/09 (16/09 – 5/10)

Ekstrakt 24,5°Brix (22,6 – 27,6)

pH 3,00 (2,63 – 3,15)

TA – 11,9g/l (9,3 – 1,57)

  • Iowa(winnica nr1) - zbiór 31/09/2010 - masa gron 72g; masa jagód 1,44g; ekstrakt 21,1Brix; ph 3,34; TA 12g/l ; GDD 2878ºF (1599ºC)
  • Iowa(winnica nr2) - zbiór 16/09/2010 - ekstrakt 19,5Brix; ph 3,39; TA 12,7g/l ; GDD 2594ºF (1441ºC)
  • Finger Lakes :
    La Crescent  – monitoring dojrzewania 2017
    Kliknij aby powiększyć
  • 2018-19 Mazowsze;  ;2020-21;  ;2022-2024; 2024-obciążenie 2,5kg/krzew

Wino

  • Z owoców lat 1994-2000 wino wysokiej jakości w kolorze złoto żółtym, bez skłonności do utleniania,

o smaku i aromacie moreli,cytrusów(grejpfrut,mandarynka),ananas (nie ma posmaku labrusca i riparia). Ogólnie przypomina Riesling lub Vignoles

stołowe , deserowe strony: 16-20

Profil aromatyczny

Brzoskwinia, morela, suszone mango, kwiaty herbaciane

Choroby

Umiarkowanie podatna na filokserę liściową.

Mączniak rzekomy(viticola Plasmopara)- podatność liści na średnim poziomie, naowocach nie zaobserwowano.

Mączniak prawdziwy (necator Uncinula) zaobserwowany na liściach na niskim poziomie, na owocach nie zaobserwowano.

Szara pleśń – bardzo odporna

Wg 4-ro letnich badań na uniwersytecie w Minnesocie; w skali 1 do 7; 1 - odporne, 7 - b.podatne

  • mączniak prawdziwy : 2,7
  • mączniak rzekomy : 3,9
  • filoksera liściowa : 3,9
  • antraknoza : 19

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

Cięcie

Synonimy

GE 8824 ; MN 1166

Literatura

Opinie na forum: La Crescent

Multimedia

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść, ,grona i liść;  ;grono

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Cornell University grono;  ;Viticulyuream:krzew;  ;Winnica Shelburne: krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o La Crescent — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie25.09-10.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie105  +
Kolor gronżółto-bursztynowy  +
KrajUSA  +
Masa86,8 g  +
Masa jagód1,3 g  +
OdmianaLa Crescent  +, St. Pepin  +, Muskat Hamburski  +, Frontenac  +, Marquette  + i Seyval Blanc  +
Rozmiar jagód12,8 mm  +
SmakMorelowy  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów24,5  +
Zawartość kwasów11,9  +