Bianca – Winogrona.org
modified on 10 lut 2010 at 23:17 ••• 160 400 views

Bianca

Z Winogrona.org

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-250 g g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2700
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40.

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -250gg  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.600 -2700  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +