Apollon
Z Winogrona.org
Apollon | |
---|---|
Rodzice | Villard Blanc x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 550 - 650 g |
Rozmiary jagód | 22x20 mm |
Masa jagód | 5 - 6 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2650 |
Ilość dni dojrzewania | 125-135 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana ogólnego zastosowania.
Grona: cylindryczne średnio zagęszczone
Jagody: duże, owalne lub okrągłe, białawe z różową opalenizną od słonecznej strony.
Miąższ: soczysty o harmonijnym smaku.
Krzewy rosną silnie. Łoza dojrzewa wcześnie i na całej długości. Płodność latorośli - 60-80%. Zalecane obciążenie krzewu na 35-45 gron. Średnia obsada gron na latorośli - 1,4-1,7 Owocowanie powinno być regulowane. W cieplejszym klimacie o dłuższym okresie wegetacji możliwy jest też plon z pasierbów.Może mieć to znaczenie w latach gdy krzewy ucierpią od wiosennych przymrozków.
Nadaje się do wyrobu win. Wino w kolorze słomkowym o smaku i zapachu neutralnym. W kupaźu z odmianami o smaku i zapachu muskat daje wina wysokiej jakości.
[Wg: ВНИИВиВ им.Я.И. Потапенко, Россия].
Choroby
Odmiana odporna na choroby grzybowe i w sprzyjających warunkach nie wymaga ochrony chemicznej.
Cięcie
możliwe cięcie krótkie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/vi-20-8-2.html
Zdjęcia
Cięcie | 6 - 10 oczek/m2 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 125-135 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 550 -650g + |
Masa jagód | 5 - 6 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obciążenie | 35 - 40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,7 szt. + |
Odmiana | Apollon +, Villard Blanc +, Wostorg + i VI-20-8-2 + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70 - 80 % + |
Rozmiar jagód | 22x20 mm + |
Sat | 2.650 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 8 + |