modified on 20 mar 2011 at 20:51 ••• 85 715 views

Merlot

Z Winogrona.org

Merlot
Merlot - liść, Foto: ZbyszekB
Merlot - liść, Foto: ZbyszekB
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm mm
Masa jagód 1,0-1,4 g
SAT 3000-3300
Termin dojrzewania 11-20.10
Ilość dni dojrzewania 152-164
Mrozoodporność -18 °C
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.

Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.

Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.

Choroby

mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.

Cięcie

Synonimy

Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.

Literatura

Zdjęcia

fotka chateau-z typowe grona;  ;Merlot - grona - Węgry

Fakty o Merlot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni152-164  +
Kolor gronczarne  +
KrajFrancja  +
Masa150 g  +
Masa jagód1,0-1,4 g  +
Mrozoodpornosc255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R)  +
Obsada gron0,6-1,2 szt.  +
OdmianaMerlot  +
Plennośćśrednia  +
Płodność latorośli52,8 %  +
Rozmiar jagód14 mm mm  +
Sat3.000 -3300  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów24  +
Zawartość kwasów7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem