Aurora
Z Winogrona.org
Aurora | |
---|---|
![]() Aurora-grono, Foto: J.Czapski | |
Rodzice | Seibel 788 x Seibel 29 |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100-150 g |
Rozmiary jagód | 12-14 mm mm |
smak | przeciętny |
SAT | 2300-2400 |
Termin dojrzewania | 1-20.09 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Mrozoodporna odmiana z przeznaczeniem do wyrobu wina. Półprzeźroczyste biało-zielonkawe owoce z rumieńcem od nasłonecznionej strony. Plonuje niezawodnie w polskich warunkach.Wino do kupażu z odmianami o bardziej charakterystcznych smakach i aromatach.Może być podstawą kupażu białych win w północnych regionach Polski [1], [2], [3], [4], [5], [6]
Krzew rośnie silnie i nadaje się także do wysokopiennego formowania w formie pergoli.Zagęszcza się silnie i wymaga dlatego starannego cięcia , w tym letniego, gdyż wydaje wiele pędów. Dobrze regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Wydaje bardzo dużo płodnych latorośli ze wszystkich pąków zapasowych, przynasadowych i tzw. wilków
Grona długie, cylindryczne z małymi skrzydełkami. Szypułka gron podobnie jak latorośle zabarwiona jest na czerwono. Wg J.Lisek [7],
Genealogia
Aurora = Seibel 788 x Seibel 29; - Seibel 788 = Sycylia x Clairette Doree Ganzin; - Seibel 29 = Jaeger 70 x Vinifera (?); - Aurora = 68,75% Vinifera + 18,75% V.rupestris + 12,5% V.riparia
Choroby
Odporna na mączniaki. Mało podatna na szarą pleśń.
Cięcie
Parametry
wg New York Cornell University:
zbiór 14/09/1966 - 14,9Brix; kwasy 8g/l; taniny 0,22g/l
zbiór 25/09/1967 - 15,6Brix; kwasy 7,5g/l; taniny 0,24g/l
zbiór 6/09/1968 - 17,0Brix; kwasy 6,1g/l; taniny 0,26g/l
zbiór 16/09/1969 - 17,2Brix; kwasy 7,2g/l; taniny 0,24g/l
zbiór 8/09/1970 - 18,4Brix; kwasy 6,8g/l; taniny 0,18g/l
Lp | Winnica | Województwo | Prowadz. | Wiek krzew.(lat) | Ilość (szt) | Podkł. | Rozstaw(m) | Obciąż.(kg) | Kwitnienie | Veraison | Data zbioru | STA(C) | Blg/Bx | Kwas.(g/l) | Uwagi |
1 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 3 | 5 | brak | 1,8 x 1,5 | 1,5-2,0 | 12.22.06 | 3-20.08 | 12.09.07 | 2373 | 23 | ? | dojrzałe |
2 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 4 | 5 | brak | 1,8 x 1,5 | 2,5-3,0 | 14-23.06 | 10-26.08 | 24.09.08 | 2273 | 22 | 7,9 | dojrzałe |
3 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 5 | 5 | brak | 1,8 x 1,5 | 2,5-3,5 | 28.06-10.07 | 17-25.08 | 17.09.09 | 2318 | 22,5 | 7,1 | dojrzałe |
4 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 6 | 5 | brak | 1,8 x 1,5 | 2,5-6 | 15-25.06 | 17-31.08 | 16.09.10 | 2376 | 21 | 7,8 | dojrzałe |
5 | winnica | ? | prowadz | wiek | szt | podkł | rozstaw | plon | kwit | ver | zbiór | SAT | cukry | kwas | uwagi |
Wino
Synonimy
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Rejman, A. (Ed.). (1994). Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan
fotka chateau-z owocujący krzew
Dojrzewanie | 1-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 100 -150g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Aurora +, Seibel 788 +, Seibel 29 + i Seibel 5279 + |
Rozmiar jagód | 12-14 mm mm + |
Sat | 2.300 -2400 + |
Smak | Przeciętny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |