Muskat Morawski – Winogrona.org
modified on 11 lut 2010 at 10:49 ••• 17 626 views

Muskat Morawski

Z Winogrona.org

Wersja Erikos (dyskusja | wkład) z dnia 10:49, 11 lut 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Muskat Morawski
Rodzice Muscat Ottonel x Prachttraube
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Czechy (Polesovice)
Masa grona 150-200 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak muszkat
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron żółte
Zastosowanie przerobowe

Opis

Nowa czeska odmina przerobowa dająca możliwość wytworzenia dobrej jakości białego wina o muszkatowym charakterze. Niezbyt mrozoodporna. Krzewy dobrze regenerują się po ewentualnych uszkodzeniach spowodowanych wiosennymi przymrozkami.[1] [2]

Synonimy

MOPR 23/33.

Literatura

  1. Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
  2. Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
Fakty o Muskat Morawski — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółte  +
KrajCzechy (Polesovice)  +
Masa150 -200g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaMuskat Morawski  +, Muscat Ottonel  + i Prachttraube  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +