Nero
Z Winogrona.org
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 230-300 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm |
Masa jagód | 3,3-5 g |
smak | pikantny |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 5-15.09 |
Ilość dni dojrzewania | 125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem
Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [2]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.
Dojrzewanie
Skierniewice za lata 2006-2008 zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [3]
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024
Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY
Właściciel licencji:
Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37
Choroby
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Wino
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)
2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)
3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)
Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm
Cięcie
średnio-długie na 6-12 pąków
Synonimy
BG-16; Bornemissza Gergely 15
Opinie
wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)
Opinie na forum:
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html
- ↑ Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
- ↑ Pospíšilová, D., Sekera, D., & Ruman, T. (2005). Ampelografia Slovenska. Bratislava: Modra. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Linki
Opinie na forum: Jak prowadzic Nero?
Zdjęcia
Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2455011.529 czerwiec 2009 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
2455720.58 czerwiec 2011 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | 6-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-15.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 125 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 230 -300g + |
Masa jagód | 3,3-5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-2 szt. + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70-90 % + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Smak | Pikantny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 6 + |