Leon Millot
Z Winogrona.org
Leon Millot | |
---|---|
Leon Millot - grono; Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Gold Riesling x (Vitis riparia x Vitis rupestris) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Rozmiary jagód | 10 mm |
smak | neutralny |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.
Genealogia
Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X Courtillier musqué)= 50%V.vinifera + 25%V.rupestris + 25%V.riparia
Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac
Choroby
W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)
Cięcie
Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków) [1];[2]
Parametry
wg New York Cornell University
1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l
1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l
1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l
1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l
1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l
1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l
Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)
Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)
Lp | Winnica | Województwo | Prowadz. | Wiek krzew.(lat) | Ilość (szt) | Podkł. | Rozstaw(m) | Obciąż.(kg) | Kwitnienie | Veraison | Data zbioru | STA(C) | Blg/Bx | Kwas.(g/l) | Uwagi |
1 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 3 | 6 | brak | 2,0 x 1,5 | 1,0-1,5 | 10-22.06 | 10-28.08 | 25.09.2009 | 2441 | 23 | 7,4 | brak |
2 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 3-4 | 10 | brak | 2,0 x 1,5 | 1,5-2,5 | 11-22.06 | 10-31.08 | 23.09.2010 | 2444 | 24 | 8 | brak |
3 | Magda | mazowieckie | kurtyna | 3-5 | 15 | brak | 2,0 x 1,5 | 1,5-3,5 | 10-18.06 | 9-30.08 | 3.10.2011 | 2631 | 23 | 7,8 | z pąk. zapas. |
4 | winnica | wojew. | forma | wiek | ilość | podkł | rozst | obciąż | kwitn | veraison | zbiór | SAT | cuk | kwas | uwagi |
Wino
W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.
Synonimy
Kuhlmann 194-2 , Millot
Literatura
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan; grono
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Leon Millot +, Gold Riesling +, Marechal Foch + i Frontenac + |
Rozmiar jagód | 10 mm + |
Smak | Neutralny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |