Traminette
Z Winogrona.org
Traminette | |
---|---|
Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120 g |
Masa jagód | 1,52 g |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, burszstunowe, średniej wielkości jak na przerobówkę o wadze średniej 1,52 g/jagodę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne.
Wino w smaku podobne do [odmiana|Gewürztraminer]. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Choroby
Cięcie
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
Literatura
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Traminette.pdf http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Traminette — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gewürztraminer | Gewürztraminer + |
Joannes Seyve 23.416 | Joannes Seyve 23.416 + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 g + |
Masa jagód | 1,52 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Odmiana | Traminette + |
Plenność | niska + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |
Zawartość kwasów | 10 + |