Concord
Z Winogrona.org
Concord | |
---|---|
Concord - grona, Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Vitis labrusca |
Gatunek | Vitis labrusca |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 150-200 g |
Rozmiary jagód | 18-20 mm |
Masa jagód | 3,7 g |
smak | labrusca |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 165 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 115 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 16,5 °Bx |
Opis
Niezawodna w plonowaniu odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności, jednakże dla polskich warunków klimatycznych ma zbyt długi okres dojrzewania.[1] [1] [1] Potrzebuje około 115 dni od kwitnienia do zbiorów [wg Uniwersytet Kentucky]
Genealogia
Concord → 100% V.labrusca Podobne odmiany : Fredonia
Ephraim Bull posadził nasiona v. labruska w 1843 roku. W 1849 zaowocowała a odmianę nazwano Concord. Obecnie uznaje się, że jest to jednak hybryda (v. labruska z v.viniferą, patrz http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Concord.pdf ). Nasiona były zebrane z labruski ale w pobliżu rosła inna starsza jeszcze odmiana mieszańcowa 'Cotawba' (v.labruska z v. viniferą).
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Cięcie
Synonimy
Bergerac, Dalmadin, Feherhatu, Fekete Noah, Furmion Noir, Gorin, Kek Olasz, Nyarlevelue, Olasz Kek
Dojrzewanie
Skierniewice 2012 - zbiór: 15/10; plon : 1,63 kg/krzew; masa gron: 126g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 15,9%
Wino
- Concord red 2022 (Uhudler) - semi dry; 12.5%vol; Acidity (g/l): 7.3; Residual sugar (g/l):9.8; Total sulfur (mg/l):55; Austria/Burgenland; testy : Berlin -winter tasting- 2023; medal gold
Literatura
Linki
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg: NPGS: liść; spód liścia; kwiatostan; grono; ;grono, jagody, pestki; ;szczegółowe dane obserwacyjne
- wg VIVC: koronka, koronka_spód, liście, rozmiary grona, grono;
- wg UC Davis: koronka; ;lisć; ;spód liścia; ;grono
Inne zdjęcia
Wikimedia: krzew ; vynemedis.lt:grona; ;grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis labrusca + |
Ilość dni | 165 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 115 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | USA + |
Masa | 150 -200g + |
Masa jagód | 3,7 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Concord + i Fredonia + |
Rozmiar jagód | 18-20 mm + |
Smak | Labrusca + |
Wzrost | Bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 16,5 + |