Hadżibej
Z Winogrona.org
Hadżibej | |
---|---|
Hadzibej - grono, Foto: Zenek | |
Rodzice | SV 12375 x Owidiopolskij |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 180-200 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
smak | prosty |
SAT | 2500 C |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Silnie rosnąca odmiana przerobowa przeznaczona do wyrobu czerwonego wina. Ze względu na dobrą mrozoodporność i krótki okres dojrzewania odmiana przydatna do uprawy na terenie całego kraju.
Genealogia
HADŻIBEJ = SV 12-375 x Owidiopolskij
Hadżibej : 53,1 % V.vinifera + 1,56 % V.labrusca + 27,08 % V.rupestris + 3,12 % V.berlandieri + 2,64 % V.lincecumii + 12,5 % V.amurensis.
Choroby
Wysoka odporność na typowe choroby winorośli.
Cięcie
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=21&view=odmiana
Zdjęcia
Winnica Nieznanowice:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Hadżibej — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 180 -200g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Hadżibej +, SV 12375 +, Owidiopolskij + i SV 12-375 + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.500 C + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |