Oberlin noir
Z Winogrona.org
Oberlin noir | |
---|---|
| |
Rodzice | Millardet x Gamay |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 100 g |
Termin dojrzewania | 01-10.09 |
Mrozoodporność | ok -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | fioletowo-czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.
Poniżej znaki identyfikacyjne wg INRA:
- wierzchołek młodego pędu jest częściowo otwarty i ma umiarkowaną warstwę płaskich włosków,
- młode liście są zielone,
- liście dorosłe mają kształt klina, 5 płatów z otwartą zatoką przyogonkową w kształcie litery U(jak u Chasselas), długie zęby w porównaniu do szerokości u podstawy, proste boki, a spód z lekką do umiarkowanej warstwą pionowych włosków,
- okrągłe lub lekko eliptyczne jagody.
- klastry winogronowe są małe lub umiarkowanej wielkoci, dość luźne, a jagody małe.
- Oberlin noir N jest energiczny i wydajny, rośnie na wpół wyprostowany i wymaga długiego cięcia.
Fenologia:
Pękanie pąków: 5 dni przed Chasselas. Dojrzałość winogron: wczesna, 1/2 tygodnia przed Chasselas.
Choroby
Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
Cięcie
Zalecane jest długie cięcie
Synonimy
595 Oberlin
Wina
Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=8652
- http://lescepages.free.fr/oberlin_noir.html
- https://www.hachette-vins.com/guide-vins/actualite-vin/602/oberlin-cepage-noir-origine-utilisation-particularites/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiajace identyfikację
- wg INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg lescepages : koronka; ;liść; ;grono
- wg VIVC: koronka; ;liść; ;grona; ;grono i jagoda - rozmiary
- wg glossary wein-plus: grona i liść
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liść
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 01-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowo-czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 100 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Oberlin noir + |
Wzrost | półwyprostowany, energiczny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |