Petite Pearl
Z Winogrona.org
Petite Pearl | |
---|---|
Rodzice | MN 1094 x ES 4-7-26 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 96 g |
Masa jagód | 1 g |
SAT | 2610 |
GDDC | 1350-1450 |
Termin dojrzewania | 15.10 |
Ilość dni dojrzewania | 160 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Nowa, bardzo obiecująca odmiana przerobowa dla chłodnego klimatu. Skrzyżowana w 1994 roku przez Toma Plochera. Do sprzedaży wydana w 2010. Wytrzymuje bez strat w owocowaniu -35 C. Gruba skórka pozwala na przetrzymanie na krzaku do późnego zbioru bez większych strat. Nie pęka też po silnych opadach.
Jagody małe, mniejsze nieco od Marquette. Grona małe, średnio 96 g ze skrzydełkiem. Zazwyczaj na latorośli wykształca trzy grona. Z uwagi na późne pękanie pąków i kwitnienie straty z powodu przymrozków wiosennych są ograniczone.
Poziom cukru w okolicach 22-24 Bx. Co jednak wyróżnia tą odmiane na tle innych nowoczesnych odmian przerobowych z University of Minnesota to stosunkowo niski poziom kwasów. (pH 3.41-3.47, TA 0.7-0.64) (proszę przetłumaczyć na g/l)
Ilość potrzebnego ciepła do dojrzewania GDDC 1350-1450; SAT 2430-2610 (wg Tom Plocher - patrz linki)
Wieloletnie krzewy dawały w testach do 6kg/krzew przy ograniczaniu owocowania do 2 gron na latorośl. Wydajność teoretyczna z hektara to 5-7 Ton.
Odmiana w Polsce jeszcze nie testowana, więc powyższe parametry należy uznać, za przybliżone i do sprawdzenia w naszych warunkach.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Bardzo odporna na podstawowe choroby grzybowe. Autorzy zalecają jednak stosowanie podstawowej ochrony..
Wg badań na Uniwersytecie Winsconsin-Madison : - odporna na m.rz - śr. odporna na m.pr. - bardzo podatna na Black Rot (czarna zgnilizna) i na Phomopsis viticola (grzyb Eutypa - zamieranie pędów)
Cięcie
Parametry dojrzewania
(kliknij aby powiększyć)
- Dojrzewa około 10-20 dni po Marquette przy około 24 brix i kwasowości 7-8 g/l. (wg https://www.nevinesupply.com/product/red-wine-petite-pearl/26/)
Taniny
Synonimy
TP 2-1-24
Wino
(kliknij aby powiększyć)
- Petite Pearl 2022 : czerwone półwytrawne (cukier 6,5g/l);alk.12%vol; apelacja :Lake Michigan Shore
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/post129882.html?hilit=petite pearl#p129882
Literatura
- http://petitepearlgrape.com/
- http://www.winesandvines.com/template.cfm?section=news&content=69816
- https://www.plochervines.com/petite-pearl.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Viticultuream:krzew; ;krzew; ;veraison; ;wg vitis-plant:grona; ;wg mandrvineard:: grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1350-1450 + |
Ilość dni | 160 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 96 g + |
Masa jagód | 1 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Petite Pearl +, MN 1094 + i ES 4-7-26 + |
Sat | 2.610 + |
Wzrost | umiarkowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 8 + |