Soreli
Z Winogrona.org
Sorèli | |
---|---|
Soreli - grono 19/08/2018; foto:RobertR | |
Rodzice | Friulano x Kozma 20-3 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 170 g |
Masa jagód | 1,5 g |
smak | Neutralny-mineralny |
Termin dojrzewania | 20-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z szarym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21,9 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.
Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer a szczególnie do Pinot Blanc.
Liście : średniej wielkości, w kształcie klina lub owalne, najczęściej pięcio płatowe. Zatoka przy ogonkowa jest otwarta. Zatoki boczne są głębokie. Obie strony mają czerwonawą barwę aż do pierwszego rozwidlenia głównej żyły. Profil ostrza jest zawinięty, pęcherze powierzchniowe słabo lub średnio zaznaczone . Obrzeża liścia mają zęby średniej wielkości i długości o obu wypukłych bokach. Ogonki i liście bezwłose. Jesienią przebarwiają się na żółto
Grona : średniej wielkości 80-310g, średnio 170 g , cylindryczne, zazwyczaj z dwoma krótkimi skrzydełkami; średnio zwarte.
Jagody : średniej wielkości, o sredniej masie około 1,5 g, kształt kulisty, skórka gruba z nalotem, zielona ze złocistymi refleksami.
Miąższ : jest bezbarwny, o neutralnym smaku.
Ochrona prawna odmiany; do 31/12/2049
Genealogia
drzewko genealogiczne - Soreli = Friulano x Kozma 20-3 - to ok. 91,4%V.vinif. + 0,4%V.labr. + 3,9%V.rupest. + 0,78%V.berland. + 0,35%V.lincen. + 3,17%V.amur.
Fenologia
Choroby
- wg badań włoskich: odmiana PIWI - odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
- wg badań francuskich : mączniak rzekomy odporność ++ (geny Rpv3 i Rpv 12); mączniak prawdziwy odporność + (Ren3); czarna zgnilizna (BLACK ROT) - bardzo podatna ;( Skala: +++ duża odporność; ++ odporna; + średnia odporboŚć; -- podatna)
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon
Synonimy
UD - 34.113
Dojrzewanie
Na północy Włoch dojrzewa na przełomie sierpnia i września przy całorocznym GDDC ~1650°C (Udine) i ~1770°C (Fossalon di Grado)
Kliknij aby powiększyć
W środkowej Polsce powinna dojrzewać w podobnym czasie co Chrupka Złota (25/09) - do sprawdzenia
Wino
Kliknij aby powiększyć
|
- Wg VCR i WBI - Opis sensoryczny :Kumulacja cukru jest znakomita, a kwasowość mieści się w granicach średniej nawet w upalne lata. Profil aromatyczny jest intensywny ze względu na lotne związki aromatyczne, głównie z powodu glikozydów, które kojarzą nuty tropikalne, takie jak ananas i marakuja. Aromatyczny, pełny charakter jest powyżej średniej z pozytywnym profilem sensorycznym oraz ponadprzeciętną strukturą i komfortem. Nadaje się do mieszania z fleurtai w celu uzyskania win o dobrze zbudowanej i zrównoważonej strukturze, które mają być spożywane po krótkim okresie rafinacji. Przypomina rodzica Tocai Friulano.
- wino wytrawne 2018; cuk.reszt. 0,5g/l https://www.pighin.com/cms/wp-content/uploads/2020/06/PIGHIN-ENG-SORELI-2021.pdf - 14%vol; kwasy 5,6g/l
- Wine of France 12 %vol; białe wytrawne; Jego bardzo wyrazisty nos przypomina Sauvignon: nuty kwiatowe, roślinne
- Soreli2020 92pktInternational PIWI 2021 (12%vol; cuk.reszt. 3g/l; TA 6,27g/l; krzewy 3 letnie)
- Soreli2020 90pktInternational PIWI 2021 (13,5%vol; cuk.reszt. 4g/l; TA 6,7g/l; krzewy 6 letnie)
- Soreli 2021; białe wytrawne 12,5%vol; średnio ekstraktywne, owocowe wino z półn.Włoch
- Profil organoleptyczny
Panel ICV i Izby Rolniczej 34 oceniał 4 wina degustowane z 2 roczników (2017-2018) W zależności od rocznika i fabuły, otrzymane wina charakteryzują się obecnością nut siarkowych, cytrusowych i owocowych, oraz egzotycznych. Jeśli dojrzałość jest bardziej zaawansowana, mogą pojawić się nuty bukszpanu i suchości. Z drugiej strony regularnie ważna jest kwasowość, objętość i goryczka. Deskryptory reprezentatywne dla tej odmiany winogron są wyróżnione na za pomocą piktogramu w linku.https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2021/02/fiche_cepage_SORELI_B.pdf
- Profil aromatyczny Soreli i Fleurtai
- Profil aromatyczny Soreli 2012-13 półn. Włochy
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nowe-odmiany-przerobowe-piwi-t10965.html
Literatura
- https://patents.google.com/patent/US20160242341P1/en
- http://www.inspection.gc.ca/english/plaveg/pbrpov/cropreport/gra/app00010249e.shtml
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24892
- https://www.vivairauscedo.com/en/product-sheet/soreli/
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2018/03/fiche-varietale_Soreli2.pdf
- https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf str 10
- Karta techniczna odmiany Soreli wg INRA
- http://www.winogrona.org/images/a/a1/Soreli_2.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: grono
- wg Inspection.canada : koronka; ;liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 20-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte z szarym nalotem + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 170 g + |
Masa jagód | 1,5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Sorèli + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 2 % + |
Smak | Neutralny-mineralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21,9 + |
Zawartość kwasów | 6 + |