modified on 5 sty 2024 at 17:24 ••• 29 226 views

Soreli

Z Winogrona.org

Sorèli
Soreli - grono 19/08/2018; foto:RobertR
Soreli - grono 19/08/2018; foto:RobertR
Rodzice Friulano x Kozma 20-3
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 170 g
Masa jagód 1,5 g
smak Neutralny-mineralny
Termin dojrzewania 20-30.09
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron zielono-żółte z szarym nalotem
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21,9 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.

Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer a szczególnie do Pinot Blanc.

Liście : średniej wielkości, w kształcie klina lub owalne, najczęściej pięcio płatowe. Zatoka przy ogonkowa jest otwarta. Zatoki boczne są głębokie. Obie strony mają czerwonawą barwę aż do pierwszego rozwidlenia głównej żyły. Profil ostrza jest zawinięty, pęcherze powierzchniowe słabo lub średnio zaznaczone . Obrzeża liścia mają zęby średniej wielkości i długości o obu wypukłych bokach. Ogonki i liście bezwłose. Jesienią przebarwiają się na żółto

Grona : średniej wielkości 80-310g, średnio 170 g , cylindryczne, zazwyczaj z dwoma krótkimi skrzydełkami; średnio zwarte.

Jagody : średniej wielkości, o sredniej masie około 1,5 g, kształt kulisty, skórka gruba z nalotem, zielona ze złocistymi refleksami.

Miąższ : jest bezbarwny, o neutralnym smaku.

Dne ampelograficzne :

Ochrona prawna odmiany; do 31/12/2049

Soreli - podstawowe dane

Genealogia

drzewko genealogiczne - Soreli = Friulano x Kozma 20-3 - to ok. 91,4%V.vinif. + 0,4%V.labr. + 3,9%V.rupest. + 0,78%V.berland. + 0,35%V.lincen. + 3,17%V.amur.

Fenologia

Choroby

Cięcie

Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon

Synonimy

UD - 34.113

Dojrzewanie

Na północy Włoch dojrzewa na przełomie sierpnia i września przy całorocznym GDDC ~1650°C (Udine) i ~1770°C (Fossalon di Grado)

Kliknij aby powiększyć

W środkowej Polsce powinna dojrzewać w podobnym czasie co Chrupka Złota (25/09) - do sprawdzenia

Wino

  • Wg VCR i WBI - Opis sensoryczny :Kumulacja cukru jest znakomita, a kwasowość mieści się w granicach średniej nawet w upalne lata. Profil aromatyczny jest intensywny ze względu na lotne związki aromatyczne, głównie z powodu glikozydów, które kojarzą nuty tropikalne, takie jak ananas i marakuja. Aromatyczny, pełny charakter jest powyżej średniej z pozytywnym profilem sensorycznym oraz ponadprzeciętną strukturą i komfortem. Nadaje się do mieszania z fleurtai w celu uzyskania win o dobrze zbudowanej i zrównoważonej strukturze, które mają być spożywane po krótkim okresie rafinacji. Przypomina rodzica Tocai Friulano.
  • wino wytrawne 2018; cuk.reszt. 0,5g/l https://www.pighin.com/cms/wp-content/uploads/2020/06/PIGHIN-ENG-SORELI-2021.pdf - 14%vol; kwasy 5,6g/l
  • Wine of France 12 %vol; białe wytrawne; Jego bardzo wyrazisty nos przypomina Sauvignon: nuty kwiatowe, roślinne
  • Soreli2020 92pktInternational PIWI 2021 (12%vol; cuk.reszt. 3g/l; TA 6,27g/l; krzewy 3 letnie)
  • Soreli2020 90pktInternational PIWI 2021 (13,5%vol; cuk.reszt. 4g/l; TA 6,7g/l; krzewy 6 letnie)
  • Soreli 2021; białe wytrawne 12,5%vol; średnio ekstraktywne, owocowe wino z półn.Włoch
  • Profil organoleptyczny

Panel ICV i Izby Rolniczej 34 oceniał 4 wina degustowane z 2 roczników (2017-2018) W zależności od rocznika i fabuły, otrzymane wina charakteryzują się obecnością nut siarkowych, cytrusowych i owocowych, oraz egzotycznych. Jeśli dojrzałość jest bardziej zaawansowana, mogą pojawić się nuty bukszpanu i suchości. Z drugiej strony regularnie ważna jest kwasowość, objętość i goryczka. Deskryptory reprezentatywne dla tej odmiany winogron są wyróżnione na za pomocą piktogramu w linku.https://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2021/02/fiche_cepage_SORELI_B.pdf

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/nowe-odmiany-przerobowe-piwi-t10965.html

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

grono;  ;grona;  ;grona;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Soreli — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie20-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielono-żółte z szarym nalotem  +
KrajWłochy  +
Masa170 g  +
Masa jagód1,5 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaSorèli  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli2 %  +
SmakNeutralny-mineralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21,9  +
Zawartość kwasów6  +