Alibernet
Z Winogrona.org
Alibernet | |
---|---|
Alibernet - grono; fot.RobertR | |
Rodzice | Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
SAT | 3000-3200 |
Termin dojrzewania | 5-20 październik |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w Instytucie Odeskim (1950r). Po "Alicante"otrzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Odmiana znana najbardziej w: Ukraina, Słowacja, Morawy. Wzrost krzewów silny.
Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.
Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.
Jagody: Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach). Wg Instytutu w Odessie sat w granicach 3000-3200. Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżona do CS.
Choroby
Podobnie jak Cabernet Sauvignon
Cięcie
Synonimy
Odesskij čornyj
Wino
Wg servisu “www.wineoczechrepublic”
- „Wino może osiągać bardzo dobrą jakość i może być dostatecznie pełne przy obniżonych zbiorach na krzak i w ciepłych warunkach. Z wyższych zbiorów jest rzadkie, mniej barwne, z nieprzyjemnie wysoką zawartością kwasów. Przy odpowiedniej pielęgnacji winnicy można produkować wina odmianowe. Poza tym jest to odmiana nadająca się do mieszanek, którym dodaje barwy i aromatu kabernetowego."
- Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:
Bardzo ciemna czerwona barwa, substancje aromatyczne jak w odmianie Cabernet Sauvignon. Wino średnio pełne oraz pełne, o wyższej zawartości garbników, które powoli dojrzewają do neutralnej atłasowości. Wyrazisty typ czerwonego wina o poniekąd południowym charakterze czerwonych win.”''
- Alibernet 2003; ;etykieta; ;charakterystyka i ocena
- Alibernet 2005; ;etykieta; ;charakterystyka i ocena
- Alibernet 2006; ;etykieta; ;charakterystyka i ocena
- Alibernet 2006 - pomiary parametrów; ;charakterystyka i ocena
- Alibernet 2011; ;etykieta; ;Charakterystyka i ocena
Tematy na naszym forum
Alibernet – czy ktoś uprawia w Polsce ?
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
grono i liść; ;liście ,koronka, pąk, pestki, grono
Wg VIVC: lisć; ;lisc; ;grono; ;krzew
Inne zdjęcia
Ovine: grona; ;owocujący krzew; ;jesień – owocujący krzew; ;liście jesienią; ;Winnica Plechów: grono; ;początki veraison - 2017; ;owocujący krzew 2017
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Terminy zbiorów
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-20 październik + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Alibernet +, Alicante Bouschet + i Cabernet Sauvignon + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 3.000 -3200 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 10 + |