Chrupka Viberta
Z Winogrona.org
Chrupka Viberta | |
---|---|
Chrupka Viberta - młode listki | |
Rodzice | Chrupka Złota z Fontainebleau + Chasselas Coulard |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Termin dojrzewania | wrzesień |
Kolor gron | biało-żółtawe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Została wyselekcjonowana przez Jeana Pierra Viberta (1777-1866) w latach 1839-1845 w Angers we Francji. Vibert był znanym ogrodnikiem, twórcą kilkuset odmian róż. Pod koniec swojej czynnej działalności ogrodniczej, po przeprowadzeniu się do Angers (po 1839 r.) zajął się również tworzeniem nowych odmian winorośli. Jego dzieło po 1851 r. kontynuowali Robert i Moreau. ‘Chrupkę Viberta’ sprowadził do Polski w sierpniu 1851 r. znany warszawski ogrodnik francuskiego pochodzenia Fryderyk Bardet, który pozyskał ją w Angers od p. Roberta (opiekuna dawnej szkółki Viberta). F. Bardetowi odmiana ta zapewne w największym stopniu zawdzięcza swą popularność na ziemiach polskich i w innych krajach Europy Środkowej w drugiej połowie XIX. Propagatorem ‘Chrupki Viberta’ był również ogrodnik warszawski Michał Czepiński, autor podręcznika o uprawie winorośli wydanego w 1874 r. Odmianę cechowało bardzo wczesne dojrzewanie owoców – w Angers w pierwszej połowie sierpnia. W polskich siedliskach np. przy warszawskich ścianach odmiana dojrzewała miesiąc później - na początku września. Okazała się też kultywarem stosunkowo dobrze zawiązującym owoce w czasie deszczowej pogody oraz relatywnie mało podatnym na mączniaka rzekomego. To wszystko czyniło ją odmianą bardzo atrakcyjną do uprawy ogrodowej. Ekspansja mieszańców amerykańskich oraz franko-amerykańskich na początku XX wieku przyczyniła się jednak do zaniechania jej uprawy w naszym kraju. Dziś jest odmianą rzadko spotykaną, kolekcjonerską. W europejskich kolekcjach ampelograficznych spotyka się okazy pod nazwą ‘Chasselas Vibert’. Większość z nich jest utożsamiana z odmianą ‘Chasselas Coulard’ (VIVC 2478) czyli ‘Chrupką Diamentową’ lub też z ‘Chasselas Duhamel’ (VIVC 2484). Kilka krzewów testowanych obecnie w naszym kraju pochodzi z brytyjskiej kolekcji w Rowlestone, która pozyskała materiał rozmnożeniowy z ogrodu RHS w Wisley. Według Fryderyka Bardeta, (który miał ponoć w 1851 r. dostęp do notatek samego Viberta), ‘Chrupka Viberta’ powstała w wyniku zapłodnienia kwiatów ‘Chrupki Złotej z Fontainebleau’ pyłkiem ‘Chasselas Gros Coulard’. Jeśli tak było w rzeczywistości, utożsamianie ‘Chasselas Coulard’ (VIVC 2478) z ‘Chasselas Vibert’ jest błędem. Grona ‘Chrupki Viberta’ wg F. Bardeta są stosunkowo duże i luźne, jagody średniej wielkości, okrągłe, biało-żółtawe, czasem zarumienione od strony słonecznej; bardzo smaczne. (Proszę uzupełnić.)
Choroby
Wymaga ochrony chemicznej tak jak inne odmiany winorośli szlachetnej. Wydaje się być nieco odporniejsza na mączniak rzekomy od 'Chrupki Złotej' w uprawie przyściennej.
Cięcie
Synonimy
Chasselas Vibert
Tematy na naszym forum
Literatura
„Ogrodnik Polski” nr 13 (1884): http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/plain-content?id=14961
Czepiński M.: O uprawie wina w ogrodach, Warszawa 1874.: http://dlibra.bg.uwm.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=190&from=publication&
VIVC: 2484; 2478.
http://www.croqueurs-anjou.org/index.php?numlien=24
http://web.csulb.edu/~odinthor/vibert.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Pierre_Vibert
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | wrzesień + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | biało-żółtawe + |
Kraj | Francja + |
Odmiana | Chrupka Viberta + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |