Nektár
Z Winogrona.org
Nektár | |
---|---|
Nektar - grona 22/07/2018; foto:RobertR | |
Rodzice | Judith x Cserszegi Füszeres |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 180-200 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | muszkat |
SAT | 2200-2400 |
Termin dojrzewania | 20.08-10.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | bursztynowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,1 g/l |
Opis
Nowa, wczesna, węgierska odmiana Vitis vinifera o przeznaczeniu przerobowym i pikantnym, muszkatowym smaku. Grona średnie, rozgałęzione, średnio zbite; jagody niewielkie, koloru żółtego, do bursztynowego, często nakrapiane. Daje dobrze zbudowane wina, o wysokim ekstrakcie bezcukrowym. Na Węgrzech dojrzewa na początku sierpnia. Mrozoodporność zbliżona do Rieslinga, w granicach -22 ~ -25 stopnia C.
W Skierniewicach dojrzewa pod koniec sierpnia lub nawet w połwie września.
W 2009r zbiór 16/09 ; masa gron 154g; masa jagód 1,99g; ekstrakt 18,2% (refraktometrem)
Wzrost: umiarkowanie silny. Liście średniej wielkości lub małe, z trzema lub pięcioma mocno wyciętymi klapami; plonowanie umiarkowane.
Grona : średniej wielkości o masie ok.150g, rzadko duże, cylindrycznostożkowate, średnio zwarte, rzadziej luźne.
Jagody: złocistożółte, kuliste, małe lub średniej wielkości o masie ok.2g
Miąższ: intensywny muszkatołowy aromat i wysoka zawartość ekstraktu.[1]
Dojrzewanie
- Na Węgrzech dojrzewa w sierpniu, podobnie jak Prim.
- Skierniewice - dojrzewanie ; druga i trzecia dekada sierpnia; aromat: muszkat; masa gron : 150g; masa jagody : 2g
Genealogia
Nektár = Judith x Cserszegi Füszeres
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Bardzo dobra odporność na szarą pleśń, średnia na oba mączniaki.
Cięcie
Dolne oczka są mało płodne, dlatego zalecane jest długie cięcie.
Średnio długie lub długie przy formie np.Guyot; a przy cięciu na czopy, cięcie na 4-5 pąków [1]
Mrozoodporność
Skierniewice Po zimie 2008/2009 (6.01.2009 - -23st.C)– uszkodzone pąki: Nektar 25,5% (Bianca 56,5);(Johanniter 33,5); (inne vinifery ok.80-100) Po zimie 2009/2010(26.01.2010 - -28,1st.C) – uszkodzone pąki: Nektar 47,5% (Bianca 61,5); (Johanniter 61,0);(inne vinifery ok.80-100)
Synonimy
Wino
Literatura
Zdjęcia
grona-zdjęcie-węgry; ;grona i liść; ;Vinopedia: grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | długie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 20.08-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | bursztynowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 180 -200g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Nektár +, Judith +, Cserszegi Füszeres + i Prim + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.200 -2400 + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 6,1 + |