Steuben
Z Winogrona.org
Steuben | |
---|---|
STEUBEN - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | Wayne x Sheridan |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 250 g |
Rozmiary jagód | 17 mm |
Masa jagód | 2,8 g |
smak | labrusca |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -30 °C243,15 K -22 °F 437,67 °R |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 16,5 °Bx |
Opis
Amerykańska odmiana o bardzo wysokiej mrozoodporności i ładnych gronach. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju. Jagody mają galaretowaty miąższ i twardą, łykowatą skórkę. Wartość odmiany obniża posmak labrusca owoców. Jedna z gorszych odmian, których sadzonki są dostępne na polskim rynku.
Genealogia
Steuben (NY 12696) = Wayne x Sheridan 31,25% Vitis vinifera + 68,75% Vitis labrusca
Choroby
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Zarówno owoce jak i liście są średnio odporne na mączniaka prawdziwego.
W skali 1 do 9 - wynik 4/4 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie)
Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Praktycznie wystarczają 2-3 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium
Cięcie
Synonimy
NY 12696.
Literatura
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg npgs: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty; ;grono, jagody i pestki – rozmiary 2014; ;Szczegółowe dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- wg hort-purdue :grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 250 g + |
Masa jagód | 2,8 g + |
Mrozoodpornosc | 243,15 K (-30 °C, -22 °F, 437,67 °R) + |
Odmiana | Steuben +, Wayne + i Sheridan + |
Rozmiar jagód | 17 mm + |
Smak | Vitis labrusca + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 16,5 + |