modified on 28 gru 2023 at 20:05 ••• 22 281 views

Vandal Cliche

Z Winogrona.org

Vandal Cliche
Vandal Cliche - grono 05/08/2018;foto:ZbyszekB
Vandal Cliche - grono 05/08/2018;foto:ZbyszekB
Rodzice Vandal 63 x Vandal 163
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Kanada
GDDC 1050
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 7,8 g/l

Opis

Nowa odmiana przerobowa powstała w Kanadzie (1989 r.). Uprawiana tam już komercyjnie na niewielką skalę. Średnia pora dojrzewania (koniec września). Odmiana bardzo odporna na zimowe mrozy (do -35 st. C), mało podatna na mączniaki. Do wyrobu białego wina. Przejrzałe jagody posiadają lekki posmak typu labrusca (fox). Dojrzałe jagody łatwo opadają i gniją. Odmiana bardzo plenna, przeznaczona do prowadzenia w dużych formach.

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Fenologia

Choroby

Mało odporna (brak szczegółowych badań na 2012r) Do nasadzeń w przewiewnych lokalizacjach.

Duża podatność na antraknozę – rzędu 58 pkt

Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65

Cięcie

Zalecane cięcie długie i przestrzenne formy prowadzenia w szpalerach (np. forma Y, kurtyna).

Dojrzewanie

Wino

Wina z aromatem gruszki, jabłka i melona.

Synonimy

Vandal 84-14

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

liść;  ; grona i liście;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Vandal Cliche — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1050  +
Kolor gronjasne  +
KrajKanada  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaVandal Cliche  +
Plennośćwysoka  +
Wzrostśednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów7,8  +