Verona
Z Winogrona.org
Verona | |
---|---|
Rodzice | Troubador x ES 5-4-16 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 120-200 g |
Masa jagód | 2 g |
smak | Prosty |
SAT | 2600-2650 |
Ilość dni dojrzewania | 170 |
Mrozoodporność | -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1997 roku odmian Troubador(Riparia 89 x ST.Croix) i ES 5-4-16 i otrzymała numer selekcyjny T.P.1-1-34 w 2003 roku. Po wieloletnich testach otrzymała nazwę „Verona”. Dojrzewa później od [Petite Pearl] o około 10 dni. Ma doskonałą równowagę, garbników, kwasów i alkoholu – wg autora odmiany Toma Plochera Dojrzewa w pierwszj dekadzie października w Hugo/Minnesota
Choroby
Cięcie
Synonimy
TP 1-1-34
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Verona — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 170 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | USA + |
Masa | 120 -200g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
Odmiana | Verona + |
Sat | 2.600 -2650 + |
Smak | Prosty + |
Wzrost | śednio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 10 + |