modified on 21 lut 2016 at 19:09 ••• 14 958 views

Aletta

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF |odmiana=Aletta |rodzice=Muskat Otonel::Muskat Otonel x Eger 2::Eger 2 |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |kraj pochodzenia=Węg…”)
(Opis)
Linia 26: Linia 26:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Sredniowczesna odmiana węgierska. Smak muskatowy.
+
Średniowczesna odmiana węgierska (hybryda międzygatunkowa). Smak muskatowy.
 +
Grona cylindryczne, średniościsłe, ze skrzydełkiem a czasami dwoma.
 +
 
== Choroby ==
== Choroby ==
Średnio odporna na choroby grzybowe. Średnio odporna na filokserę.
Średnio odporna na choroby grzybowe. Średnio odporna na filokserę.

Wersja z 21:29, 31 paź 2012

Aletta
Rodzice Muskat Otonel x Eger 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 200 g
Rozmiary jagód 16 mm
Masa jagód 2 g
smak Muskat
SAT 2600
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron zielone-żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Średniowczesna odmiana węgierska (hybryda międzygatunkowa). Smak muskatowy. Grona cylindryczne, średniościsłe, ze skrzydełkiem a czasami dwoma.

Choroby

Średnio odporna na choroby grzybowe. Średnio odporna na filokserę.

Cięcie

średnie, 6-7 oczek/m2

Synonimy

ECS 18

EGRI CSILLAGOK 18

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/identyfikacja-odmian-f25/czy-to-aletta-t7825.html?hilit=aletta#p126342

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=231&view=odmiana

Zdjęcia

Fakty o Aletta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie, 6-7 oczek/m2 oczek/m2  +
Drewnienie łozydobre  +
Eger 2Eger 2  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronzielone-żółte  +
KrajWęgry  +
Masa200 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Muskat OtonelMuskat Otonel  +
Obciążenie40 płodnych oczek na krzew płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,5 szt.  +
OdmianaAletta  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli75% %  +
Rozmiar jagód16 mm  +
Sat2.600  +
SmakMuskat  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów8  +