Artaban
Z Winogrona.org
(→Opis: uzupełnienie) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualiz.) |
||
(Nie pokazano 9 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
|zawartość cukrów=21 | |zawartość cukrów=21 | ||
+ | |zawartość kwasów=8 | ||
+ | |termin dojrzewania=5 dni po Gamay | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=Umiarkowanie silny | |wzrost=Umiarkowanie silny | ||
Linia 16: | Linia 18: | ||
Hybrydyzacji dokonano w INRA(Francja) przy współpracy z JKI(Niemcy). Drugą siostrzaną odmianą jest [[Vidoc]]. Artaban dojrzewa około 5 dni po odmianie [[Gamay]] | Hybrydyzacji dokonano w INRA(Francja) przy współpracy z JKI(Niemcy). Drugą siostrzaną odmianą jest [[Vidoc]]. Artaban dojrzewa około 5 dni po odmianie [[Gamay]] | ||
Wzrost krzewów pionowy, średnio silny. Odmiana wrażliwa na niedobór magnezu w glebie. | Wzrost krzewów pionowy, średnio silny. Odmiana wrażliwa na niedobór magnezu w glebie. | ||
+ | |||
+ | [https://online.plantvarieties.eu/publicConsultationDetails?registerId=20172553&speciesIds=VIT14&pageNumber=15 Ochrona prawna odmiany]; 31/12/2048 | ||
+ | |||
+ | ==Genealogia== | ||
+ | <gallery widths=80px heights=60px perrow=4> | ||
+ | Plik:Artaban.JPG|Artaban- drzewko genealogiczne | ||
+ | </gallery> | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odmiana o podwyższonej odporności na choroby tzw PIWI | + | Odmiana o podwyższonej odporności na choroby tzw PIWI. |
+ | * na mączniaka rzekomego bardzo mało wrażliwa | ||
+ | * na mączniaka prawdziwego bardzo odporna - nawet przy dużej presji tego patogena | ||
+ | * wymaga 2 ch oprysków ( przed i po kwitnieniu) przeciw czarnej zgniliźnie (Black rot) w siedliskach gdzie ta choroba występuje. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
+ | IJ 134 | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | '''Opis sensoryczny''' - Wina są lekkie, świeże, o dobrej intensywności koloru, bardziej odpowiednie do szybkiej konsumpcji, typu Primeur. Zapach charakteryzuje się głównie nutami owocowymi (wg WBI) | ||
+ | |||
+ | *[https://www.la-cave-landaise.fr/wp-content/uploads/sites/865/2021/03/nuvote-bio-artaban-vidoc-foncalieu.png Cuvee Artaban&Vidoc (090/10) 2020] organiczne czerwone wytrawne 11,5%vol (Region Langwedocja, Langwedocja-Roussillon) - : Rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Nos ujawniający aromaty jagód i porzeczek. Miękkie i świeże podniebienie z aromatami małych czarnych owoców. | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
Linia 30: | Linia 47: | ||
*http://lescepages.free.fr/artaban.html | *http://lescepages.free.fr/artaban.html | ||
*https://youtu.be/FSmdNaFy5pI | *https://youtu.be/FSmdNaFy5pI | ||
+ | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=25804 | ||
+ | *http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2018/07/fiche-vari%C3%A9taleArtaban_V3_en.pdf | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/9/9c/Fiche_technique_artaban_rouge-rose_0.pdf Karta techniczna odmiany Artaban wg INRA] | ||
+ | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
- | *wg INRA: [ | + | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Artaban_BG.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Artaban_FA.JPG liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/GP-CM-160816_020_Artaban.JPG grono] |
- | + | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== |
Aktualna wersja na dzień 18:20, 22 lut 2024
Artaban | |
---|---|
Rodzice | MTP 3082-1-82 x Regent |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Francja |
Termin dojrzewania | 5 dni po Gamay |
Kolor gron | ciemne (granatowe) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana powstała w 2000r jako wielokrotna krzyżówka amerykańskiej winorośli Vitis rotundifolia z kilkoma europejskimi odmianami Vitis vinifera i następnie skrzyżowana z hybrydą Regent. Hybrydyzacji dokonano w INRA(Francja) przy współpracy z JKI(Niemcy). Drugą siostrzaną odmianą jest Vidoc. Artaban dojrzewa około 5 dni po odmianie Gamay Wzrost krzewów pionowy, średnio silny. Odmiana wrażliwa na niedobór magnezu w glebie.
Ochrona prawna odmiany; 31/12/2048
Genealogia
Choroby
Odmiana o podwyższonej odporności na choroby tzw PIWI.
- na mączniaka rzekomego bardzo mało wrażliwa
- na mączniaka prawdziwego bardzo odporna - nawet przy dużej presji tego patogena
- wymaga 2 ch oprysków ( przed i po kwitnieniu) przeciw czarnej zgniliźnie (Black rot) w siedliskach gdzie ta choroba występuje.
Cięcie
Synonimy
IJ 134
Wino
Opis sensoryczny - Wina są lekkie, świeże, o dobrej intensywności koloru, bardziej odpowiednie do szybkiej konsumpcji, typu Primeur. Zapach charakteryzuje się głównie nutami owocowymi (wg WBI)
- Cuvee Artaban&Vidoc (090/10) 2020 organiczne czerwone wytrawne 11,5%vol (Region Langwedocja, Langwedocja-Roussillon) - : Rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Nos ujawniający aromaty jagód i porzeczek. Miękkie i świeże podniebienie z aromatami małych czarnych owoców.
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://plantgrape.plantnet-project.org/en/Artaban/exportcepage
- http://lescepages.free.fr/artaban.html
- https://youtu.be/FSmdNaFy5pI
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=25804
- http://observatoire-cepages-resistants.fr/wp-content/uploads/2018/07/fiche-vari%C3%A9taleArtaban_V3_en.pdf
- Karta techniczna odmiany Artaban wg INRA
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 5 dni po Gamay + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne (granatowe) + |
Kraj | Francja + |
Odmiana | Artaban + |
Wzrost | Umiarkowanie silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 8 + |