modified on 8 gru 2023 at 18:55 ••• 9 269 views

Bacska

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Wino: uzupeł)
(Tematy na naszym forum: uzupeł.)
 
Linia 50: Linia 50:
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
 +
*http://www.winogrona.org/forum/post258905.html#p258905  Bacska
== Literatura ==
== Literatura ==

Aktualna wersja na dzień 18:55, 8 gru 2023

Bacska
Bacska
Rodzice (Petra x Bianca)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry - Serbia
Masa grona 170-230 g
Masa jagód 1,8-2 g
SAT SAT: 2500 - 2600
Termin dojrzewania średnio wczesna,
Mrozoodporność 25-26 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „-26°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron jasny, zielono-żółty
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Nowa serbsko-węgierska odmiana typu PIWI (P. Cindric, Nadia Koraci, V. Koraci i Mira Medic) o wysokiej odporności na mróz i choroby. Wina wysokiej jakości o neutralnym smaku. Możliwa uprawa ekologiczna.

Fenologia; podobna do odmiany Panonia (początek wegetacji , kwitnienie , veraison, dojrzewanie)

Choroby

Odporność na choroby wysoka Odporność na mączniaka rzekomego: 7, Odporność na mączniaka prawdziwego: 7, Odporność na szarą pleśń: 8

Cięcie

8 - 10 oczek/m², lub 4-5

Dojrzewanie

Wino