modified on 1 gru 2023 at 20:45 ••• 32 964 views

Bolero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.)
(Inne zdjęcia: uzupeł)
 
Linia 81: Linia 81:
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%208.JPG  grona(kl Gm 8)],[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%2019.JPG  grona(kl.Gm 19)];  ;WinniczkaMagda:[http://images66.fotosik.pl/87/7133ff7761440153med.jpg  liść];  ;[http://images69.fotosik.pl/88/0f7136eefeced1bamed.jpg  koronka];  ; ;[http://images67.fotosik.pl/84/37a03b790bae14abmed.jpg wybarwianie jagód]
+
Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%208.JPG  grona(kl Gm 8)],[http://www.traubenshow.de/images/stories/Bolero_Bilder/09060093%20Bolero%20Gm%2019.JPG  grona(kl.Gm 19)];  ;WinniczkaMagda:[http://images66.fotosik.pl/87/7133ff7761440153med.jpg  liść];  ;[http://images69.fotosik.pl/88/0f7136eefeced1bamed.jpg  koronka];  ; ;[http://images67.fotosik.pl/84/37a03b790bae14abmed.jpg wybarwianie jagód];  ;Winnica Eden :[https://winnica-eden.pl/wp-content/uploads/2016/07/bolero.jpg grono]
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===

Aktualna wersja na dzień 20:45, 1 gru 2023

Bolero
Bolero, fot. Ricci
Bolero, fot. Ricci
Rodzice (Rotberger x Reichensteiner) x Chancellor
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 180 g
Rozmiary jagód 18x18 mm
Masa jagód 3 g
SAT 2600
Termin dojrzewania 1-5/10
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wzrost silny , pędy sztywne i proste. Wielkość owoców i gron podobna do odmiany Rondo.

Wg instytutu w Geisenheim powinna dojrzewać na początku października ,ale dojrzewa czasami wcześniej :

15.09.1999 – 76,8 Oe -8g/l – pH 3,26

02.09.2002 – 78,1 Oe – 9,3g/l – pH 3,06

Gromadzi podobną ilośc cukrów tak jak Rondo ale mniejszą ilość kwasów i nieco mniej tanin. I nie ma problemów z odkwaszaniem.

Odmiana dla „cool climate”

Uprawiana w Dani , Anglii, i pół.-wsch. stanach USA

W Danii : Bolero 74 Oe i pH 3,34 ; Rondo 72 Oe i pH 2,76

Bolero - pełna dojrzałość przy ph nieco powyżej 3,3

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

82,04% V.vinifera + 1,95% V.labrusca 
+ 14,06% V.rupestris + 1,95% V.riparia

Choroby

Odporność na mączniaka prawdziwego duża, podobna jak odmiany Regent

  • Wg badań niemieckich posiada geny Rn3 i Rn9 odporności na mączniaka prawdziwego.

Cięcie

Nie ma szczególnych wymagań co do cięcia. Dobrze owocuje także z pąków przynasadowych.

Parametry dojrzewania

Eksperymentalna Baza Uprawy Winorośli - Mackenheim/Niemcy

  • zbiór 11/09/2007, 298,5 kg/ar 83 Oe/20 Brix kwasy 4,3 g/l
  • zbiór 10/09/2008, 198,3 kg/ar 79 Oe/19 Brix kwasy 7,4 g/l
  • zbiór 22/10/2009, 63,3 kg/ar 109 Oe/25,63 Brix kwasy 3,6 g/l

Wino

Wino odmianowe w stylu PN.

Synonimy

GM 8221-3

Tematy na naszym forum

dyskusja

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Antes:grona(kl Gm 8),grona(kl.Gm 19);  ;WinniczkaMagda:liść;  ;koronka;  ; ;wybarwianie jagód;  ;Winnica Eden :grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzewy

Fakty o Bolero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-5/10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajNiemcy  +
Masa180 g  +
Masa jagód3 g  +
OdmianaBolero  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód18x18 mm  +
Sat2.600  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +