modified on 19 mar 2024 at 20:03 ••• 18 570 views

Feteasca Neagra

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: kwiatostany)
(Wino: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 2 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 33: Linia 33:
== Synonimy ==
== Synonimy ==
==Wino==
==Wino==
-
Wino bogate w taniny o posmaku owoców śliwek i czarnej porzeczki z niuansem cynamonu.
+
*[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_feteasca_neagra_flavor_profile.pdf flavor profile]
 +
*Wino bogate w taniny o posmaku owoców śliwek i czarnej porzeczki z niuansem cynamonu.
<gallery widths=80px heights=120px perrow=2>
<gallery widths=80px heights=120px perrow=2>
Plik:Fateasca Neagra 2014.jpg |Fateasca Neagra 2014(półwytrawne)  
Plik:Fateasca Neagra 2014.jpg |Fateasca Neagra 2014(półwytrawne)  
-
 
+
Plik:Feteasca Neagra 2020.JPG|Feteasca Neagra 2020 (wytrawne); kwasy ok.5,8g/l
</gallery>
</gallery>
Linia 47: Linia 48:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
*wg plantrape: [http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Feteasca_neagra_F2_CS_cr.jpg liść];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Feteasca_neagra_BG_TL_0019_modif_PlantGrap.JPG koronka];  ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Feteasca_neagra_G4_CS_cr.jpg grono];
+
*wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Feteasca_neagra_BG_TL_0019_modif_PlantGrap.JPG koronka];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/1672_Feteasca-neagra_FA_CM_4.JPG liść];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/1672_Feteasca_neagra_GP_CS_cr.jpg grono
*wg ars-grin: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=258101, liść]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=237999, spód liścia];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=372096, grono,jagody,pestki]
*wg ars-grin: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=258101, liść]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=237999, spód liścia];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=372096, grono,jagody,pestki]
*wg VIVC ;[http://www.vivc.de/gbvp/12710.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/17017.jpg  grono]
*wg VIVC ;[http://www.vivc.de/gbvp/12710.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/17017.jpg  grono]

Aktualna wersja na dzień 20:03, 19 mar 2024

Fetească Neagra
Rodzice nieznani
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Rumunia
Masa grona 194 g
Rozmiary jagód 12,5 x13 mm
Masa jagód 1,3 g
smak Neutralny
Termin dojrzewania 10 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność ok. -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Odmiana powszchenie uprawiana na obecnych terenach Rumunii i Mołdawii do wyrobu czerwonych win. Krzewy rosną silnie i są odporne na suszę. Grona małe a jagody średniej wielkości, zaokrąglone.

Choroby

Podatna na choroby tak jak inne vinifery. Bardziej podatna na mączniaka rzekomego. Przy podstawowej profilaktyce dość dobra odporność na mączniaka prawdziwego.

Cięcie

Z racji niskiej plenności wymagane cięcie długie, najlepiej forma pojedynczego Guyota.

Synonimy

Wino

  • flavor profile
  • Wino bogate w taniny o posmaku owoców śliwek i czarnej porzeczki z niuansem cynamonu.

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

printrevinouri:grona - kl.10PT;  ;crameromania:grono jesienią;  ;Winnica Plechow; grono 2017

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Feteasca Neagra — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10 dni po Chasselas Dore  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor grongranatowo-czarne  +
KrajRumunia  +
Masa194 g  +
Masa jagód1,3 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaFetească Neagra  +
Płodność latorośli1,8 %  +
Rozmiar jagód12,5 x13 mm  +
SmakNeutralny  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów7  +