modified on 14 mar 2024 at 21:46 ••• 51 724 views

Frontenac

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: fotki - zmiana daty zdjęcia)
(Parametry: parametry dojrzewania)
Linia 37: Linia 37:
  1,91%V.licencumi
  1,91%V.licencumi
== Parametry ==
== Parametry ==
 +
Iowa(winnica nr1) - zbiór 16/09/2010 - grona 62g; jagody 1,29g; ekstrakt 21,6g; pH 3,33; TA 11,25g/l; STA 2763
 +
 +
Iowa (winnica nr2) - zbiór 7/09/2010 - grona 66g; jagody 1,32g; ekstrakt 21,0Brix; pH 3,42; TA 12,75g/l; STA 3000
 +
 +
Iowa (winnica nr3)- 26/08/2010 -  ekstrakt 20,1Brix; pH 3,42; TA 14,85g/l; STA 2813 (uwagi: TA still too high)
 +
 +
Iowa (j.w) zbiór 31/08/2010 ponieważ parametry bez zmian przy STA 2924
 +
== Wino ==
== Wino ==
[http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf czerwone wytrawne, różwe, w stylu porto] strony: 2-9
[http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf czerwone wytrawne, różwe, w stylu porto] strony: 2-9

Wersja z 21:13, 3 mar 2011

Frontenac
Rodzice V.Riparia 89 x Landot 4511 (Noir)
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm mm
SAT 2300-2400
Termin dojrzewania 1-15.10
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Krzyżówka powstała na U. Minnesota (z wyselekcjonowanej amerykańskiej winorośli V.riparia ) odmiany Riparia 89 i odmiany Landot 4511 (Noir). Po V.riparia odziedziczyła takie cechy jak: odpornośc na mróz do -35st.C ; gromadzi bardzo dużo cukru – nawet do 26 Brix ,ale gromadzi też bardzo dużą ilość kwasów przekraczającą 15g/l . Wymaga dużej ilości ciepła i nasłonecznienia (wg. źródeł amerykańskich) wtedy kwasy maleją. Bardzo duży udział Vitis riparia w genach odmiany Frontenac pozwala domniemywać o „ripariowatym” posmaku wina odmianowego z tej odmiany ?. Owoce powinny być zbierane w pełni dojrzałe lub nawet przejrzałe – kto uprawia odmianę Marechal Foch i robił z niej wina (z owoców o różnej dojrzałości) ten potrafi skojarzyć ten problem .( herbaceousness Riperia V) Wino o aromacie wiśni i śliwki do kupaży z odmianami mniej kwaśnymi lub jako wino odmianowe stołowe słodkie. Zazwyczaj konieczna FJM.

Wg Mark Hart - potrzebuje 2300-2400 SAT do pełnej dojrzałości (wpis na rosyjskim forum)

Do wypróbowania w polskich warunkach.

Zobacz też : La Crescent, Marquette,

Genealogia

Frontenac = V.Riparia 89 x Landot 4511 (Noir)

25,96%V.vinifera;2,05%V.labrusca;11%V.rupestris;7,81%V.berlandieri;51,27%V.riparia;
1,91%V.licencumi

Parametry

Iowa(winnica nr1) - zbiór 16/09/2010 - grona 62g; jagody 1,29g; ekstrakt 21,6g; pH 3,33; TA 11,25g/l; STA 2763

Iowa (winnica nr2) - zbiór 7/09/2010 - grona 66g; jagody 1,32g; ekstrakt 21,0Brix; pH 3,42; TA 12,75g/l; STA 3000

Iowa (winnica nr3)- 26/08/2010 - ekstrakt 20,1Brix; pH 3,42; TA 14,85g/l; STA 2813 (uwagi: TA still too high)

Iowa (j.w) zbiór 31/08/2010 ponieważ parametry bez zmian przy STA 2924

Wino

czerwone wytrawne, różwe, w stylu porto strony: 2-9

Choroby

Nieco podatna na mączniaki (w wilgotne lata) ale odporna na szarą pleśń (opis do skorygowania w polskich warunkach)

Cięcie

Cięcie 40-50 pąków - przy wysokich formach prowadzenia

Synonimy

Literatura

Linki

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=622&view=odmiana


Zdjęcia

Fakty o Frontenac — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-15.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajUSA  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaFrontenac  +, V.Riparia 89  +, Landot 4511 (Noir)  +, Vitis riparia  +, La Crescent  + i Marquette  +
Rozmiar jagód14 mm mm  +
Sat2.300 -2400  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +