HD A54
Z Winogrona.org
S. cerevisiae x S. bayanus
Drożdże SafOEno™ HD A54 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu wyodrębnienie drożdży tworzących w trakcie fermentacji aromaty kwiatowe i owocowe - alkohole wyższe oraz odpowiadające im estry octanowe. Równolegle drożdże te zapewniają czysty profil aromatyczny charakterystyczny dla lekkich, młodych win.
• Szczep posiada charakter Kiler. • Umiarkowane tempo zasiedlania nastawu. • Średnio długa faza wzrostu i średnia do szybkiej dynamika fermentacji. • Tolerancja alkoholowa < 15% obj. • Optymalna temperatura fermentacji: 14-30 °C. • Dobra asymilacja fruktozy. • Średnie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,8. • Mała do średniej konsumpcja kwasu jabłkowego przy silnej stabilności kwasowości ogólnej. • Średnia do wysokiej produkcja glicerolu. • Umiarkowana produkcja kwasowości lotnej i bardzo niska produkcja acetoaldehydu. • Średnia produkcja H2S i niewielka produkcja/wiązanie SO2 • Duża produkcja 2-fenyloetanolu, alkoholu izoamylowego i ich octanów. • Silne uwalnianie β-damascenonu
Do win białych i różowych o silnych słodkich aromatach: W związku z ponadprzeciętną produkcją alkoholu izoamylowego/octanu izoamylu i 2-fenyloetanolu/octanu 2-fenyloetylu, SafOEno™ HD A54 nadaje winom intensywną owocowość z dominującymi nutami bananów, cukierków i truskawek. Zdolność tych drożdży do utrzymania wysokiej kwasowości, nadania cielistości i słodyczy pozwala zachować równowagę w winie.
Do win bazowych w przypadku kupażu: Umiarkowana produkcja estrów etylowych w połączeniu z bardzo dużą produkcją octanu izoamylu wzmacnia intensywność aromatyczną win, szczególnie w zakresie aromatów pochodzących z fermentacji. Sprawia to, że drożdże te są idealnym narzędziem zwiększania aromatyczności neutralnych szczepów lub nadawania złożoności aromatycznej winom bazowym. Ta zdolność zapewnia również neutralizację zielonych aromatów powstających z powodu zbyt wcześnie zbieranych owoców. Ze względu na niską produkcję SO2, szczep ten ułatwia przeprowadzenie fermentacji jabłkowo-mlekowej w późniejszym okresie.
SafOEno™ HD A54 pozwala na zwiększenie jakości młodych kupażowanych win.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w