HD T18
Z Winogrona.org
S. cerevisiae x S. bayanus
Drożdże SafOEno ™ HD T18 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu stworzenie drożdży uwydatniających odmianowe aromaty terpenowe oraz tworzących zbalansowane ciało i czysty profil fermentacyjny.
• Szczep posiada charakter Kiler. • Umiarkowanie szybkie tempo zasiedlania nastawu. • Krótka do średniej faza wzrostu i szybka, regularna dynamika fermentacji. • Tolerancja alkoholowa do 15% obj. • Optymalna temperatura fermentacji: 10-30 °C. • Dobra asymilacja fruktozy. • Niskie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,7. • Mała konsumpcja kwasu jabłkowego. • Średnia produkcja glicerolu. • Mała produkcja kwasowości lotnej. • Mała do średniej produkcja H2S. • Mała do średniej produkcja/wiązanie SO2 • Zbalansowana produkcja estrów etylowych i octanowych. • Sprzyja intensywnemu uwalnianiu i stabilizacji terpen.
Do świeżych złożonych terpenowych win białych: SafOEno™ HD T18 zwiększa aromatyczność odmianową takich szczepów winorośli jak Muscat, Viognier, Gewűrztraminer, Riesling, Pinot Gris, poprzez uwalnianie terpen i β-damascenonu wspieranemu przez zbalansowaną produkcję estrów etylowych i octanowych. To zasadniczo wzmacnia świeże aromaty kwiatów oraz cytrusów i zwiększa złożoność wina.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w