modified on 15 wrz 2020 at 15:36 ••• 993 views

HD T18

Z Winogrona.org

S. cerevisiae x S. bayanus

Drożdże SafOEno ™ HD T18 zostały stworzone w procesie hybrydyzacji drożdży przez dział badawczo rozwojowy koncernu Lesaffre. Prace te miały na celu stworzenie drożdży uwydatniających odmianowe aromaty terpenowe oraz tworzących zbalansowane ciało i czysty profil fermentacyjny.

• Szczep posiada charakter Kiler.
• Umiarkowanie szybkie tempo zasiedlania nastawu.
• Krótka do średniej faza wzrostu i szybka, regularna dynamika fermentacji.
• Tolerancja alkoholowa do 15% obj.
• Optymalna temperatura fermentacji: 10-30 °C.
• Dobra asymilacja fruktozy.
• Niskie zapotrzebowanie azotowe: stosunek YAN (mg/l) do cukrów (g/l) ≥ 0,7.
• Mała konsumpcja kwasu jabłkowego.
• Średnia produkcja glicerolu.
• Mała produkcja kwasowości lotnej.
• Mała do średniej produkcja H2S.
• Mała do średniej produkcja/wiązanie SO2
• Zbalansowana produkcja estrów etylowych i octanowych.
• Sprzyja intensywnemu uwalnianiu i stabilizacji terpen.

Do świeżych złożonych terpenowych win białych: SafOEno™ HD T18 zwiększa aromatyczność odmianową takich szczepów winorośli jak Muscat, Viognier, Gewűrztraminer, Riesling, Pinot Gris, poprzez uwalnianie terpen i β-damascenonu wspieranemu przez zbalansowaną produkcję estrów etylowych i octanowych. To zasadniczo wzmacnia świeże aromaty kwiatów oraz cytrusów i zwiększa złożoność wina.

Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w