modified on 15 kwi 2013 at 21:25 ••• 2 699 views

LIwadyjski Czarny

Z Winogrona.org

Wersja Zbyszekb (dyskusja | wkład) z dnia 21:25, 15 kwi 2013
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Liwadyjski Czarny
Rodzice Мегру Ваагас х Магарач 124-66-26
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 250 g
smak Delikatny muskat
SAT 2650
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron granatowo-czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

  • Grona : średnie do dużych, cylindryczne z małymi skrzydełkami i śedniej gęstości
  • Jagody: śedniej wielkości,okrągłe, intensywnie czarne, omszone. Skórka cienka ale wytrzymała. Smak soku przyjemny z lekkim aromatem gałki muszkatołowej płatków kwiatu róży.

[wg publikacji: NiViV "Magaraci" 16/07/2009]

Choroby

średnia odporność na mączniaki

Cięcie

na 2-3 oczka

Synonimy

Tematy na naszym forum

Literatura

Linki

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

koronka; grona

Inne zdjęcia

Vinograd_ampel:grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o LIwadyjski Czarny — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie2-3 pąki oczek/m2  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor grongranatowo-czarne  +
KrajUkraina  +
Masa250 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obciążenie30 gron/krzew płodnych oczek na krzew  +
OdmianaLiwadyjski Czarny  +
Plennośćwysoka  +
Sat2.650  +
SmakDelikatny muskat  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22  +
Zawartość kwasów8  +