Marquette
Z Winogrona.org
(→Cięcie) |
(→Wina) |
||
Linia 47: | Linia 47: | ||
==Wina== | ==Wina== | ||
[http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf czerwone wytrawne] strona 21 | [http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf czerwone wytrawne] strona 21 | ||
+ | |||
+ | Dotychczasowe (chociaż raczej jeszcze na małą skalę) testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany. | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 14:07, 28 gru 2013
Marquette | |
---|---|
Marquette grono, fot. dziadek2 | |
Rodzice | MN 1094 x Ravat 262 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 90 g |
Rozmiary jagód | 11 mm |
Masa jagód | 1,14 g |
Termin dojrzewania | 25.09-10.10 |
Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 25 °Bx |
Zawartość kwasów | 12 g/l |
Opis
Szczep wprowadzony i opracowany przez University of Minnesota MN 1211 wybrana w 1994 roku jako jedna z 2-ch sadzonek . Wcale nie wymaga okrywania na zimę(Polska), może przetrwać w temperaturach -35 stopni bez poważnych uszkodzeń. Średni poziom cukru 24-26 ° Brix ; kwasy około 12g/l. Dojrzewa na kilka dni przed Frontenac. Zalecana (przez UM) odmiana dla północnych regionów Ameryki i Europy. Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych.
Wydajność odmiany wg. University of Minnesota to ok. 4,78 kg z krzewu i ok. 8,5 ton z hektara.
Zobacz też : La Crescent, Frontenac
temat na forum: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/topic3984.html
Genealogia
Marquette → 65,47%V.vinifera +2,85%V.labrusca -+8,22%V.rupestris +1,17%V.berlandieri -+19,08%V.riparia +2,82%V.lincencumii +0,39%V.aestivalis
Parametry
Iowa(winnica nr1) zbiór 2/09/2010 - grona masa 70g; jagody masa 1,43g; ekstrakt 23,8Brix; ph 3,32; TA 10,95g/l; GDD 2650ºF (1472ºC)
Iowa(winnica nr2) zbiór 30/08/2010 - grona masa 68g; jagody masa 1,36g; ekstrakt 21,7Brix; pH 3,6; TA 7,8g/l; GDD 2850ºF (1583ºC)
Iowa(winnica nr3) zbiór 10/08/2010 ekstrakt 20,8Brix; ph 3,35; TA 12,75g/l; GDD 2434ºF (1352ºC)
Wina
czerwone wytrawne strona 21
Dotychczasowe (chociaż raczej jeszcze na małą skalę) testy w polskich warunkach klimatycznych potwierdzają wysoką jakość wina z tej odmiany.
Choroby
Wysoka odporność na choroby grzybowe i szarą pleśń
Cięcie
Dowolne, owocuje z pierwszych oczek a nawet z wilków.
Synonimy
Literatura
http://www.grapes.umn.edu/Marquette/index.htm
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Marquette.pdf
Opinie na forum: Marquette - struktura kryształu
Zdjęcia
Minnesota: grona;Bredwine:owocujący krzew; ;Nasze Winnice:grono
Cięcie | 4-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 25.09-10.10 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | USA + |
Masa | 90 g + |
Masa jagód | 1,14 g + |
Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
Odmiana | Marquette +, MN 1094 +, Ravat 262 +, MN 1211 +, Frontenac + i La Crescent + |
Rozmiar jagód | 11 mm + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 25 + |
Zawartość kwasów | 12 + |